‘Youtuber’ Ini Didakwa Putar Fakta, Sokong Tindakan Askar Jepun Jajah Tanah Melayu

Youtuber Putar Fakta Jepun Jajah Tanah Melayu

Youtuber putar fakta tentang tindakan askar Jepun jajah Tanah Melayu.

Kita perlu kembali kepada asas sejarah supaya sejarah negara dilihat dari perspektif yang betul dan pada masa yang sama tidak menafikan pembaharuan. Betapa pentingnya kita belajar dan mengkaji sejarah sesebuah negara dengan betul agar tidak tersalah menyebarkan fakta.

Kecoh di laman sosial apabila seseorang youtuber asal Malaysia yang tinggal di Jepun didakwa telah mengeluarkan fakta salah berbaur sensitiviti menyebabkan kemarahan rakyat Malaysia.

Ia selepas seorang pengguna Twitter yang fasih dan mahir dalam bahasa Jepun berkongsi sebuah video dari saluran Youtube yang mana youtuber berkenaan menafikan keganasan Jepun sewaktu penjajahan Jepun di Tanah Melayu.

Menurut mereka yang faham dalam bahasa Jepun, youtuber dengan nama Mastura ini telah memberi penerangan salah tentang kehadiran askar Jepun ke Tanah Melayu ketika itu.

Lebih membimbangkan, segala fakta yang dibuat oleh gadis berkenaan disampaikan dalam bahasa Jepun. Ini bermakna, sememangnya sasaran youtuber ini untuk rakyat di Negara Matahari Terbit.

“Tindakan askar Jepun menjajah Tanah Melayu adalah betul dan tiada orang Melayu yang dibunuh oleh askar Jepun”

Kata pengendali akaun Twitter @Syobon_san_, kenyataan Mastura telah mengkhianati seluruh rakyat Malaysia dan penduduk Tanah Melayu yang berusaha untuk mencapai kemerdekaan negara.

Dakwaan lain pula, youtuber berkenaan mengeluarkan kenyataan yang didakwa dari seorang ahli parlimen, Raja Non Chik iaitu, “tiada orang Melayu dibunuh Jepun, yang dibunuh hanyalah British dan pertubuhan berideologi komunis, MPAJA sahaja.”

Jika disemak, Raja Non Chik belum hidup lagi pada era penjajahan Jepun. @Syobon_san_ menafsir fakta yang membawa nama ahli parlimen itu hanyalah cerita rekaan oleh sayap kanan orang Jepun yang tidak mahu generasi kini mengenali keganasan Jepun dahulu.

Youtuber Putar Fakta Jepun Jajah Tanah Melayu

Walaupun sudah ditegur oleh beberapa rakyat Malaysia di ruangan komen video tersebut, youtuber berkenaan bertindak memadam komen-komen tersebut. Tambahan pula, Mastura turut menuduh rakyat Malaysia yang menegurnya tidak memahami bahasa Jepun sepertinya.

Tentunya, tindakan youtuber itu membuatkan kebanyakan rakyat Malaysia sangat kecewa dengan penyampaian maklumatnya yang seolah-olah menidakkan fakta yang benar.

Youtuber Putar Fakta Jepun Jajah Tanah Melayu

Sumber: Twitter