WHO Iktiraf Muhyiddin Yassin Sebagai Pemimpin Negara Paling Berjaya Kawal Penularan COVID-19

WHO Iktiraf Muhyiddin Yassin Sebagai Pemimpin Negara Paling Berjaya Kawal Penularan COVID-19

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Isu doula yang menggalakkan kaedah bersalin di rumah sehingga kini mendapat perhatian masyarakat kerana pernah menyebabkan kematian seorang ibu, Amy Karmila pada tahun 2013.

Slot Analisis TV Al-Hijrah yang membincangkan tajuk ‘Doula Peneman Ibu Atau Penggganti Doktor?’ pada 22 Februari lalu menampilkan Hayati Muzaffar (Doula Yatt) sebagai Freelance Doula dan Prof . Dr. Imelda Balchin, seorang profesor dan konsultan perbidanan dan sakit puan dari Universiti Malaya mendapat perhatian ramai rakyat Malaysia.

Doula Yatt dikecam hebat apabila dikatakan tidak menjawab soalan dan bertingkah laku tidak profesional semasa sesi perbincangan. Kumpulan yang menggelarkan diri mereka doula ini percaya bahawa bersalin di rumah lebih selamat berbanding di hospital.

Masih lagi tidak reda isu doula, kali ini seorang klien yang pernah mengambil khidmat Doula Yatt mendakwa dirinya pernah ‘terkena’ dengan doula yang sama. Bekas klien yang juga seorang ahli perniagaan, Noor Inora Putri Noorzainy memberitahu kenyataan Doula Yatt sangat berbeza dan mengelirukan.

Pernah mengambil kelas peribadi dengan bayaran hampir RM2,000, beliau tidak meneruskan kelas bersama Doula Yatt kerana merasakan seperti ada sesuatu yang tidak kena.

“Saya dan suami sebenarnya mahu belajar teknik bersalin tanpa sakit (hypnobirthing), lebih kepada teknik meneran dan teknik bernafas. Tetapi semasa kelas pertama, dia mengajar duduk mengangkang hendak bersalin. Jadi kami rasa pelik dan tidak selesa. Ada juga dia tunjuk video adiknya bersalin di rumah.”

Nora yang berkongsi pengalaman menggunakan khidmat doula walaupun sekejap banyak mendapat pertanyaan berkenaan kenyataan Doula Yatt bahawa khidmatnya adalah percuma sedangkan sebenarnya memerlukan bayaran.

Doula Yat

Turut mendakwa bahawa Doula Yatt telah memburuk-burukkan imejnya di kumpulan WhatsApp dengan beberapa kenyataan, antaranya:

*Melakukan body shaming dengan mengatakan Noor seorang obesiti
*Mendakwa beliau merajuk apabila diajar tentang diet ibu hamil (sedangkan sebenarnya beliau tidak berminat)
*Memfitnah bahawa beliau mahu makan McD hari-hari.

Doula Yat

Selain daripada menasihati wanita di Malaysia supaya tidak tertipu dengan helah doula Malaysia yang tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Noor turut bersetuju bahawa bersalin di rumah dengan khidmat doula bukanlah sesuatu yang bagus.

https://www.instagram.com/p/BuOqGl8hWGI/

Doula di Malaysia dikatakan sibuk mahu meniru doula luar negara, sedangkan di luar negara mereka bekerjasama dengan pasukan perubatan berbeza dengan di Malaysia yang seolah cuba menolak campur tangan pihak yang mempunyai sijil kemahiran dalam bidang berkenaan.

Sumber: MStar

Kalau naik roller coster dekat Berjaya Times Square pun dah rasa nak pengsan, janganlah berani cuba naik senarai yang tujuh ini.

7 Roller Coaster Paling Menakutkan Di Dunia

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.

https://www.facebook.com/makanlenadotcom/videos/2125086190906742/