Walaupun Untuk Suka-Suka, Hukum Penggunaan Aplikasi Gambar Tukar Jantina FaceApp Tetap DILARANG

Sumber: HM

Walaupun untuk suka-suka aplikasi gambar tukar jantina tetap haram hukumnya.

Pernah menjadi tular pada tahun lalu, aplikasi gambar tukar jantina ini kembali tular belakangan ini. Jika tahun lalu, aplikasi ini tular kerana boleh menukar wajah muda kepada tua atau tua kepada muda, kali ini ianya popular kerana boleh menukar ‘jantina’ pengguna.

BACA: Aplikasi FaceApp Bahaya, Dedah Data Gambar Peribadi Pengguna – Pakar Strategi

Meskipun beberapa kali dilanda kontroversi keselamatan data, aplikasi ini tetap mendapat tempat di hati pengguna kerana ‘keunikan’ ciri yang ditawarkan.

Curi data pengguna

Aplikasi dari Rusia yang dilancarkan pada tahun 2017 ini pernah didakwa mencuri data pengguna sebelum dimuat naik menerusi pelayan utama aplikasi yang berpangkalan di Rusia.

Walaupun Untuk Suka-Suka, Hukum Guna Aplikasi FaceApp Tetap HARAM 1
Sumber: The Skop

Pada tahun lalu, Forbes mendakwa FaceApp memiliki 150 juta data muka dan nama pengguna berikutan daripada terma dan syarat penggunaan aplikasi yang agak meragukan. Ini kerana gambar yang diberi akses kepada FaceApp berkemungkinan besar membolehkan mereka menggunakannya secara bebas termasuklah promosi pemasaran.

Namun dakwaan ini disangkal tegas pembangun FaceApp, Yaroslav Goncharov yang memberitahu kesemua data pengguna tidak dipindahkan ke Rusia kerana semua proses hanya dilaksanakan dalam bentuk cloud sahaja yang mana ianya akan dibuang dalam tempoh 48 jam untuk tujuan prestasi dan trafik.

FaceApp perlu dijauhi

Seorang penceramah bebas yang juga merupakan tokoh perbankan Islam, Dr Zaharuddin Abd Rahman menjelaskan aplikasi FaceApp yang mempunyai ciri menukar jantina perlu DIJAUHI walaupun sekadar untuk suka-suka kerana boleh membuka ke jalan yang lebih buruk antaranya:

  1. Bimbang timbulnya keinginan menjadi jantina yang berbeza yang hukumnya jelas diharamkan dalam agama,
  2. membuka ruang kepada salah guna gambar untuk penyamaran identiti dan penipuan,
  3.  membuka ruang kepada buli siber yang boleh mendatangkan kemurungan yang tidak perlu, dan
  4. dibimbangi datang rasa takjub dengan penukaran tersebut yang boleh membawa kepada penyakit ‘ain (mata) dan perasaan ujub.

APLIKASI GAMBAR TUKAR JANTINA Ada yang bertanya berkenaan aplikasi tukar jantina. Jawabnya, JAUHILAH IA walau untuk…

Posted by Dr. Zaharuddin Abd Rahman on Sunday, June 21, 2020

Tampil dengan beberapa hadis sahih yang melarang perbuatan ini, Pencetus Ummah Rahmat menjelaskan ada beberapa sebab ulama melarang trend ini daripada terus berlangsung antara sebab paling utama adalah kerana MENGUBAH CIPTAAN TUHAN meskipun hanya menerusi gambar.

MENGAPA DILARANG MENGUBAH GAMBAR MUKA 🤠🤡😵DGN FILTER SNAPCHAT DAN LAIN2 KEPADA WAJAH BERLAINAN JANTINA DAN…

Posted by Pencetus Ummah Rahmat Ikhsan on Saturday, June 20, 2020