Vivy Yusof Saman Netizen B40

Vivy Yusof Fail Saman Netizen Berhubung Isu Bantuan Pakej PRIHATIN B40, M40

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Pengasas FashionValet dan dUCK Group, Datin Vivy Yusof memfailkan saman terhadap seorang netizen atas dakwaan memfitnah berhubung bantuan kerajaan kepada golongan B40 dan M40 yang terjejas akibat penularan COVID-19.

Saman fitnah itu difailkan Vivy menerusi Tetuan Foong Cheng Leong & Co pada 15 Jun lalu dengan menamakan Alia Najwa Hassannudin, 28, selaku defendan tunggal.

Berdasarkan penyataan tuntutan yang dilihat melalui carian dalam e-filing, Vivy selaku plaintif berkata pada 28 Mac lepas, beliau telah menerbitkan rakaman video dalam akaun Instagramnya berhubung perbualan empat usahawan berkaitan status ekonomi akibat COVID-19 dan Pakej Rangsangan Ekonomi yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

BACA: Vivy Yusof Dan Aleeya Zailan Pertikai Bantuan Pakej PRIHATIN?

Vivy mendakwa pada 30 Mac lalu, defendan telah menerbitkan beberapa penyataan berkenaan plaintif dalam akaun Facebook dan Instagram milik defendan dan secara salah menyatakan bahawa plaintif mempersoalkan tindakan kerajaan membantu golongan B40 dan M40 sedangkan mereka tidak memberi apa-apa sumbangan kepada ekonomi negara.

Beliau juga mendakwa penyataan-penyataan fitnah tersebut, antara lainnya membawa maksud bahawa plaintif tidak bersimpati terhadap golongan B40 dan M40, bersikap angkuh, mementingkan diri sendiri dan tidak profesional serta hanya mementingkan keuntungan.

Petisyen Keluarkan Vivy Daripada Ahli Lembaga Pengarah UiTM Raih Lebih 230,000 Tanda Tangan Dalam Masa 3 Hari 1

Kata Vivy, penerbitan penyataan-penyataan fitnah itu turut menyebabkan pelancaran satu petisyen di laman web sekitar 1 April lalu bagi mendesak plaintif dilucutkan jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM kerana menghina golongan berkenaan dan petisyen tersebut telah ditandatangani lebih 230,000 pengguna Internet sejak dilancarkan.

Tambahnya, pada 2 April lalu, surat tuntutan dikeluarkan kepada defendan dan menuntut supaya beliau berhenti menerbitkan sebarang penyataan fitnah terhadap plaintif di laman sosial dan plaintif juga mendakwa defendan membalas surat tuntutan melalui aplikasi Facebook tetapi gagal mematuhi kesemua kehendak plaintif.

Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am, teruk dan teladan, suatu perintah supaya defendan memadamkan penerbitan penyataan-penyataan fitnah tersebut selain memohon defendan menerbitkan suatu permohonan maaf terhadap plaintif.

Hari ini ditetapkan untuk pengurusan kes di dalam kamar Hakim Mahkamah Tinggi, Datin Rohani Ismail dan hasil semakan mahkamah, pengurusan kes selanjutnya ditetapkan pada 7 Oktober ini.

Sumber: BH