Konsert Terakhir Boyzone

Untuk Kali Terakhir, Terima Kasih Boyzone!

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Awal tahun ini, vila mewah 14 bilik di Perancis milik King Leopold II of Belgium mendapat tempat di ruang utama berita apabila menjadi rumah yang termahal di dunia dengan nilaian sebanyak USD$410 Juta. Namun, rumah mewah di Hong Kong, The Villa Les Cedres di Saint-Jean-Cap-Ferrat telah mengatasi nilaian tersebut dengan harga USD$446 Juta.

hong kong

Yang menghairankan adalah rumah ini sebenarnya biasa sahaja. Terletak di kawasan tanah seluas 16,330 kaki persegi yang disertakan bersama kolam renang, garaj untuk dua buah kereta, empat bilik tidur dan empat bilik air. Tidak banyak beza dengan rumah-rumah besar di dunia.

hong kong

Jadi, apa penyebab kepada harga yang sangat tinggi ini?

Kepada anda yang tidak tahu, pemilikan tanah di Hong Kong adalah yang termahal di dunia. Jadi, sebab utama harga rumah ini melambung tinggi adalah kerana lokasi. Ia terletak di kawasan kejiranan mewah yang dipanggil, The Peak dimana, mereka yang ingin membeli rumah di kawasan ini lebih mementingkan alamat kediaman berbanding keadaan rumah itu sendiri.

hong kong

hong kong

Rumah ini sebenarnya agak lama. Jikalau ada pembeli yang sanggup memilikinya, pasti memerlukan renovasi bagi menghasilkan kediaman yang lebih cantik.

Sumber: BestLife

Kredit Gambar: Christies’s International Real Estate