Foto K! ONLINE/Facebook Dr Ahmad Sanusi

‘Unboxing’ Pada Malam Pertama – Astaghfirullah, Pakar Agama Larang Trend Mengaibkan Isteri Di TikTok

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Tular di TikTok trend yang melibatkan pasangan suami isteri beragama Islam yang baru berkahwin atau pengantin baharu menjalankan upacara ‘unboxing’.

Klip video pendek yang menjadi trend terkini dan banyak dimuat naik di TikTok tersebut memaparkan pengantin lelaki atau si suami sedang ‘unboxing’ atau membantu membuka tudung pengantin perempuan dengan menanggalkan satu per satu aksesori yang terdapat pada bahagian kepala si isteri.

Seorang pensyarah di Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia, Dr. Ahmad Sanusi Azmi menjalankan tanggungjawab beliau sebagai seorang Islam dengan menegur kemungkaran tersebut melalui satu hantaran di Facebook.

Foto Facebook Dr Ahmad Sanusi
– Foto Facebook Dr Ahmad Sanusi

Suami Jangan “Unboxing” Isteri

  1. Telah menjadi trend terkini pula di TikTok, pasangan pengantin baru menjalankan upacara “unboxing isteri”. Akhbar Kosmo melaporkan: “Video yang dimuat naik itu memaparkan pengantin lelaki akan membantu membukakan tudung pengantin perempuan dengan menanggalkan setiap aksesori yang terdapat pada bahagian kepala pengantin terlebih dahulu.”

Link berita: https://www.kosmo.com.my/2022/01/09/netizen-kecam-trend-unboxing-pengantin/

  1. Upacara ini adalah bercanggah dengan prinsip Islam secara asasnya. Rasulullah memerintahkan para suami agar memelihara kehormatan dan penampilan para isteri sekalipun di hadapan seorang lelaki yang buta.
  2. Perhatikan bagaimana Rasulullah memerintahkan isteri Baginda agar memakai hijab sekalipun di hadapan seorang yang buta. Saranan ini diucapkan kepada Saidatina Ummu Salamah dan Saidatina Maimunah apabila datang seorang buta ke rumah Baginda. Kata Rasulullah:

احْتَجِبَا مِنْهُ، فَقُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ أَلَيْسَ هُوَ أَعْمَى لاَ يُبْصِرُنَا وَلاَ يَعْرِفُنَا؟ فَقَالَ رَسُولُ اللهِ: أَفَعَمْيَاوَانِ أَنْتُمَا أَلَسْتُمَا تُبْصِرَانِهِ

“Hendaklah kamu berdua memakai hijab.” Lalu isteri Baginda berkata: “Bukankah dia seorang yang buta wahai Rasulullah? Dan dia tidak boleh melihat kami.” Lalu Rasulullah menjelaskan: Bukankah kamu berdua boleh melihat dia? (HR al-Tirmizi)

  1. Apa yang lebih membimbangkan sekiranya video upacara sebegini menjadi perhatian kepada anak-anak muda yang masih bersekolah sehingga mereka terkeliru dalam merasakan perbuatan tersebut boleh dipraktikkan yang berpotensi menjadi budaya.
  2. Atau perbuatan tersebut diikuti pula oleh pasangan suami isteri lain yang turut mendedahkan aksi mesra mereka. Bukankah kita tidak mahu menjadi pencetus kepada kemungkaran. Sabda Rasulullah:

وَمَن سَنَّ في الإسْلَامِ سُنَّةً سَيِّئَةً، كانَ عليه وِزْرُهَا وَوِزْرُ مَن عَمِلَ بهَا مِن بَعْدِهِ

“Dan barangsiapa yang melakukan perlakuan jahat di dalam Islam, sehingga diikuti oleh orang lain, maka dia beroleh dosa dan menanggung dosa mereka yang melakukan perbuatan tersebut.” (HR Muslim).

  1. Malah, istilah “unboxing” ini juga tidak layak untuk digunakan pada isteri yang bukan material atau barangan semata-mata. Nasihat ini hanyalah berpandukan kepada al-Quran dan Sunnah Rasulullah demi kebaikan sesama muslim.

Semoga Allah membimbing kita.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi

https://telegram.me/drahmadsanusiazmi

Foto Facebook Dr Ahmad Sanusi
– Foto Facebook Dr Ahmad Sanusi

Astaghfirullah. Insaflah. Marilah sama-sama kita hentikan trend ‘unboxing’ isteri di TikTok yang memalukan agama Islam ini.

BACA: Lelaki Ini Perbetulkan Fakta Teori Black Hole Penerangan Ustaz Auni. Reaksi Netizen Bercampur Baur

Sumber: Dr Ahmad Sanusi