Tip Cepat Hilangkan Jerawat Sehari Sebelum Raya

Masa nak dekat raya, masa itulah jerawat akan naik dengan jayanya. Seakan menghalang niat untuk berswafoto dan berOOTD dengan baju raya pada Syawal yang pertama.

Bila timbul sahaja jerawat, mulalah mod untuk beraya hilang, kan? Jangan pening-pening fikir cara nak hilangkan jerawat, jom ikut cara mudah nak hilangkan jerawat dalam masa semalaman sahaja.

1. Ais batu

Bungkuskan beberapa ketul ais di dalam sehelai kain bersih dan tuamkan pada kawasan yang ditumbuhi jerawat selama beberapa ketika. Jangan tekan terlalu kuat, risau nanti jerawat terluka dan menyebabkan bakteria menyerang kawasan tersebut.

Tip Cepat Hilang Jerawat 1

2. Aloe vera

Lidah buaya atau aloe vera kaya dengan vitamin semulajadi yang membantu memulihkan kulit dan menghilangkan parut. Ambil lendir lidah buaya dan letakkan pada kawasan jerawat. Biarkan sehingga lendir mengering dan tukarkan dengan lendir yang baharu.

3. Madu

Madu merupakan antibiotik natural yang mampu membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat. Sapukan madu di kawasan jerawat dan biarkan madu mengering sendiri. Kalau anda gunakan madu yang 100% asli, lagilah berkesan.

4. Bawang putih

Hancurkan seulas bawang putih dan tambah sedikit air sebelum disapukan ke kawasan berjerawat selama 10 minit. Jangan letakkan bawang putih terus kepada kulit tanpa air, risau nanti kulit mengalami keradangan pula.

Tip Cepat Hilang Jerawat 2

Mudah kan? Lepas ni kalau muncul sahaja jerawat sehari sebelum Hari Raya pun dah tak ada masalah. Sebab dengan menggunakan tip ini, pasti akan berkesan (dengan izin Allah).

Selamat mencuba!

Kehilangan yang dirindui.

P. RAMLEE : Seniman Tanah Air Tiada Ganti

dan jangan lupa subscribe Youtube ODISI.