Tidak Sampai Sehari Dibuka, Taman Tasik Titiwangsa Jadi Mangsa Vandalisme

Taman Tasik Titiwangsa Mangsa Vandalisme
Sumber: FB Noor Fazlina Rosley

Pembukaan secara tidak rasmi Taman Tasik Titiwangsa pada Ahad (semalam) di Kuala Lumpur menyaksikan ribuan pengunjung mengambil peluang menjadi pengunjung pertama untuk beriadah di taman awam itu.

Selain aktiviti umum di taman awam seperti joging dan bersenam, rata-rata pengunjung khususnya yang berkeluarga meluangkan masa di salah satu tarikan baharu di situ iaitu taman permainan air.

Bagaimanapun, telah dilaporkan tidak sampai sehari taman awam itu sudah menjadi mangsa vandalisem oleh pengunjung berminda kelas ketiga.

Seorang pengguna Facebook yang juga merupakan Pengurus Projek bagi pihak Datuk Bandar Kuala Lumpur, Ar Noor Fazlina Rosley kecewa taman riadah yang mempunyai kemudahan bertaraf antarabangsa dan baru sahaja dinaik taraf selepas ditutup sejak 1 September tahun lalu itu telah menjadi mangsa vandalisme.

* 𝗠𝗒𝗛𝗒𝗑 π——π—œπ—©π—œπ—₯π—”π—Ÿπ—žπ—”π—‘ *Baru 5 jam dibuka…:- vandalisma di papan tanda;- buang sampah merata2 (tapi kenapa, ya, kalau…

Posted by Noor Fazlina Rosley on Saturday, December 14, 2019

Antara yang menjadi mangsa vandalisme ialah papan tanda di taman yang menghijau itu telah ditoreh dengan tulisan β€˜Awek Pailang’. Selain itu, turut kelihatan sampah sarap yang sengaja dibuang merata-rata sedangkan tong sampah telah disediakan.

Taman Tasik Titiwangsa Mangsa Vandalisme
Sumber: FB Noor Fazlina Rosley
Taman Tasik Titiwangsa Mangsa Vandalisme
Sumber: FB Noor Fazlina Rosley

Terdapat juga pengunjung yang menggunakan basikal tidak berlesen dan kemudian menyalahgunakan kemudahan yang disediakan untuk laluan pejalan kaki.

Difahamkan, majlis perasmian taman ini akan dilangsungkan pada Januari 2020. Secara asasnya, kerja naik taraf belum lagi selesai tetapi dibuka beberapa kemudahan yang sedia ada untuk orang ramai sempena cuti sekolah.

Justeru, bangkitlah untuk tidak tergolong dalam kalangan minda kelas ketiga dengan bersama-sama wujud rasa tanggungjawab menjaga kebersihan dan keindahan taman yang menjadi tarikan di ibu negara ini.