Mangsa Banjir Luah Kecewa Kepada Menteri

‘This Is Common Sense Kan, Tan Sri?’ – Mangsa Banjir Luah Kecewa Isu Bantuan Banjir Kepada Menteri

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Musibah banjir yang melanda negara mendorong pelbagai pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO), syarikat korporat dan orang perseorangan bersatu menghulurkan bantuan bagi meringankan beban mangsa.

Media sosial sejak semalam dipenuhi dengan pelbagai hantaran mangsa yang inginkan bantuan serta rakyat Malaysia yang cuba menghulurkan pertolongan sedaya upaya mereka.

 

Mangsa Banjir Luah Kecewa Kepada Menteri
Sumber: BH

Meskipun bantuan telah disalurkan oleh semua pihak termasuklah pihak berkuasa yang bertanggungjawab menangani isu ini, namun masih ada maklum balas yang tidak enak didengar kepada kerajaan.

Tular di media sosial sebuah video memaparkan seorang wanita meluahkan perasaan kecewa kepada seorang menteri berhubung tindak balas agensi kerajaan yang dikatakan lambat bertindak dalam menangani isu banjir.

Menerusi video terbabit, seorang wanita yang difahamkan juga mangsa banjir di Hulu Langat berkata kepada Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Tan Sri Noh Omar bahawa mereka cuba menghubungi banyak agensi menyelamat bermula tengah malam pada hari kejadian, namun hampa.

“Kalau Tan Sri nak tahu, (yang) hanya menolong kami ialah rakyat Indonesia, mendayung sampan sampai 3 orang untuk menyelamatkan anak kakak ini yang terperangkap atas bumbung rumah dari pukul 12 tengah malam hingga 4.30 pagi.

“Itu (rakyat Indonesia) yang menolong kami rakyat asing. Di manakah agensi kerajaan pada masa itu?” soalnya.

Dapat dilihat, wanita terbabit bercakap dalam nada tenang dan penuh sopan untuk memberitahu situasi yang mereka hadapi.

Ujarnya, pada waktu kritikal itu tiada agensi yang datang membantu kecuali Angkatan Pertahanan Awam (APM), namun difahamkan hanya tiga bot sahaja yang tiba.

“Sudah tentu Tan Sri, tiga bot tidak mencukupi untuk menolong semua warga Hulu Langat”

“This is common sense kan, Tan Sri? Di mana perginya tentera kita?” luahnya.

Keadaan pasca banjir di kawasan di Sungai Lui dan Taman Sri Nanding di Hulu Langat seperti dilanda tsunami.

Banyak rumah terutamanya yang diperbuat daripada kayu hanyut dibawa arus air deras manakala lebih 20 buah kereta kelihatan tersadai dan bergelimpangan.

BACA: Kecoh Ada Yang Pertikai Status Halal Masakan Gurdwara, Dr Zulkifli Tampil Beri Penjelasan