The Pyramid Friendship Tahap rakan

‘The Friendship Pyramid’ Tentukan Anda Teman Yang Mana Satu

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Istilah rakan, teman dan kawan semuanya ada makna yang berbeza. Sama juga seperti piramid makanan, piramid ‘kawan’ ini merupakan satu panduan mudah bagi individu untuk mengetahui di mana kedudukan mereka di hati individu lain.

Mari kita lihat, apakah itu ‘The Friendship Pyramid’.

The Friendship Pyramid 1

Jika ‘rakan’ anda mengatakan, “kita kawan sahaja,” tunjukkan pada beliau piramid ini dan tanya di mana kedudukan anda. Jika berada di kedudukan enam (dari bawah piramid) ke bawah, maka anda cumalah rakan yang hanya biasa.

Manakala jika beliau meletakkan anda di kedudukan ke tujuh hingga ke sembilan (dari bawah), istilahnya mungkin rakan baik.

Jika berada di kedudukan 10 dan 11 (dari bawah), anda boleh menggelarkan diri anda sebagai sahabat dan pada kedudukan dua teratas (dari atas piramid) pula bakal membawa anda ke dimensi definisi lebih daripada sahabat iaitu kekasih atau jodoh.

Itu definisi menurut istilah ‘The Friendship Pyramid’ Bahasa Arab. Bagaimana pula dengan umum mengenai persahabatan?

Jom lihat carta piramid di bawah.

The Friendship Pyramid

Terbahagi kepada empat iaitu, rakan biasa atau kenalan, komuniti, rakan baik dan sahabat. Ikatan persabahatan boleh membangun daripada rakan biasa kepada komuniti kemudian kepada rakan baik yang membawa kepada gelaran sahabat (hingga syurga).

Ada juga yang boleh menurunkan ikatan persahabatan dengan keadaan tertentu, sebagai contoh rakan baik mungkin hanya bertukar kepada rakan biasa jika berlakunya krisis sepanjang berkawan.

Bak kata Aristotle,

“Rakan kepada semua orang bukan rakan sesiapa.”

Jadilah individu yang bijak memilih rakan dan mengkategorikan beliau berada di kedudukan ‘The Friendship Pyramid’ mana.

Festival untuk millenial.

ART OF SPEED MALAYSIA 2019 | MAEPS Serdang

dan jangan lupa subscribe Youtube PLAY ON DEMAND.