Foto Zunita Ramli

Terpaksa Naikkan Harga 2 Yen (8 Sen), Syarikat ‘Jajan’ Dari Jepun Ini Mohon Maaf Kerana ‘Malu’

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Seringkali kita dengar kisah dan budaya rakyat Jepun yang sangat menghormati orang lain dengan sikap mereka yang suka akur merendah diri, mengaku silap dan memohon maaf.

Walaupun hanya melibatkan perkara yang kecil serta sebenarnya tidak langsung menyinggung perasaan, mereka gemar memohon maaf bersungguh-sungguh.

Hinggakan ada di antara mereka yang berasa tersangat malu dengan kesilapan yang telah mereka lakukan dan sanggup membunuh diri!

Dilaporkan oleh Zunita Ramli melalui akaun Facebooknya, sebuah syarikat dari Jepun yang terkenal dengan snek Umaibo dengan kesalnya memohon maaf kepada orang ramai kerana terpaksa menaikkan sedikit harga makanan ringan kegemaran ramai itu.

Dalam hantaran beliau tersebut, turut diceritakan di ruangan kiriman gambar mengenai sebuah lagi kedai yang terletak di Saitama yang juga memohon maaf kerana terpaksa mengurangkan sedikit inti kacang merah dalam kuih mereka akibat kekurangan pelanggan semasa pandemik.

Ikuti catatan beliau dari Jepun berikut:

Tangkap layar dari Facebook Zunita Ramli
– Tangkap layar dari Facebook Zunita Ramli

Baru-baru ni syarikat Jepun yang hasilkan snek Umaibo meminta maaf kepada orang ramai sebab terpaksa naikkan harga snek tu sebanyak 2 yen (8 sen) bermula April ini.

Mereka terpaksa naikkan harga bagi menampung kos material dan transport yang semakin meningkat setelah bertahan dengan harga yang sama, iaitu 10 yen (40 sen) selama lebih 40 tahun.

Sebelum ni pun syarikat pembuat ais krim Garigari-kun, keluarkan satu video advertisement di Youtube meminta maaf terpaksa naikkan harga ais krim sebanyak 10 yen (40 sen) sejak dilancarkan 25 tahun yang lalu. Menariknya dalam video tersebut, Presiden and CEO syarikat itu sendiri bersama-sama eksekutif syarikat tampil dalam video untuk meminta maaf atas kenaikan harga 10 yen tersebut.

Kalau perasan dekat Jepun ni ada banyak benda, mereka akan minta maaf walau kita rasa.. tak perlu pun. Kenapa?

Banyak faktor sebenarnya tapi saya kira salah satunya adalah budaya “malu” dan budaya “omotenashi” iaitu berikan hospitaliti dan pengalaman yang terbaik. Dalam kes ini mereka malu, sebab tak dapat nak pertahankan harga yang sama dan berikan harga yang terbaik kepada pelanggan seperti sebelum ini. Jadi mereka memohon maaf dengan bersungguh-sungguh untuk itu.

Memang complicated sebenarnya.

Tapi begitulah…

#CatatanZunitaDiJepun

BACA: Syarikat Di Jepun Beri Cuti Bergaji Kepada Pekerja Yang Sedih Kerana Idol Mereka Bersara

Sumber: Zunita Ramli