Terengganu Perkenal Peluang Kerjaya ‘Ibu Susuan’ Untuk Suri Rumah

Terengganu mengorak langkah baharu dengan mewujudkan satu peluang kerja baharu di sana yang menargetkan ibu-ibu tidak bekerja selepas program Anak Susuan Patuh Syariah diperkenalkan.

Bakal dimulakan selewat-lewatnya Ogos 2020, program kali pertama di Terengganu ini akan dilaksanakan bagi membantu ibu-ibu bekerja menyusukan bayi mereka dengan susu ibu dalam masa yang sama membantu ibu-ibu tidak bekerja menjama pendapatan.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional Terengganu, Hanafiah Mat memberitahu program ini diperkenalkan selepas melihat kepentingan bayi mendapatkan penyusuan eksklusif daripada air susu ibu dalam tempoh usia enam bulan pertama.

Terengganu Perkenal Kerjaya Ibu Susuan 1

Ibu-ibu susuan yang memenuhi syarat yang ditetapkan akan dibayar oleh Yayasan Pembangunan Keluarga Terenggau (YPKT) dan ditempatkan di satu tempat khas untuk menyusu dan rekod penyusuan perlu diteliti agar tidak berlakunya perkahwinan sesama adik beradik susuan.

Program akan digerakkan dengan kerjasama daripada Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), kumpulan penyelidik Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Yayasan Pembangunan Keluarga Terenggau (YPKT) ini akan dijalankan di bawah geran penyelidikan FRGS: Pembinaan Model Pengurusan Pensijilan dan Dokumentasi Anak Susuan Patuh Syariah serta SIG Penyusuan Susu Ibu Patuh Syariah bagi membentuk kaedah persijilan dan dokumentasi anak susuan patuh syariah.

Bakal diketuai oleh Ketua Penyelidik, Pensyarah Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Dr Siti Fatimah Salleh, program ini akan disiaokan dahulu prosedur operasi standard (SOP) sebelum memulakannya dengan jangkaan penglibatan antara 30 hingga 50 orang ibu susuan.

Sumber: Sinar Harian

Manga paling laris sehingga kini.

ONE PIECE : Manga Paling Laris

dan jangan lupa subscribe YouTube ODISI.