taufik

Taufik Hidayat Koyak Selepas Lee Chong Wei Tersenarai Dalam Dewan Kemasyhuran Badminton

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Bekas pemain badminton No 1 dunia negara, Datuk Lee Chong Wei keliru dengan komen negatif yang dilontarkan oleh juara Olimpik, Taufik Hidayat selepas beliau diiktiraf ke dalam Dewan Kemasyhuran badminton.

Chong Wei dan dua kali juara Olimpik dari China, Lin Dan dinaikkan pangkat dalam majlis yang diadakan di sini bulan lepas.

Chong Wei yang berusia 41 tahun mengatakan Badminton World Federation (BWF) memilihnya sebagai ahli baru.

Artikel berkaitan:

Namun begitu, bekas pemain badminton Indonesia Taufik Hidayat, dalam satu program televisyen Indonesia, mempersoalkan BWF yang memasukkan Chong Wei ke dalam Dewan Kemasyhuran Badminton.

Menurut Taufik, Lin Dan layak mendapat anugerah itu tetapi mendakwa Chong Wei dimasukkan kerana pejabat BWF berada di Kuala Lumpur.

Chong Wei menyatakan bahawa  Taufik seharusnya berhubung dengan BWF untuk penjelasan. Beliau tidak menekan BWF untuk memasukkan namanya ke dalam Dewan Kemasyhuran Badminton. Beliau juga tidak mengetahuinya sehingga BWF menghantar surat kepadanya.

Menurut Chong Wei, beliau tidak tahu sama ada Taufik tidak gembira atau marah kerana dia tidak dipilih. Beliau juga tidak faham mengapa Taufik menyerangnya.

Lee Chong Wei gantung raket

Taufik dikritik oleh peminat Malaysia kerana luahan hatinya.

Taufik, yang memenangi pingat emas Olimpik Athens 2004 dan Kejuaraan Dunia 2005, membalas melalui akaun Twitternya, mempersoalkan jika Chong Wei pernah memenangi Sea Games, Kejuaraan Dunia mahupun Olimpik.

Untuk rekod, Chong Wei memenangi pingat perak Olimpik pada edisi Beijing 2008, London 2012 dan Rio 2016.

Dia menduduki tempat kedua dalam tiga Kejuaraan Dunia pada tahun 2011, 2013 dan 2015.

Chong Wei dianggap sebagai Raja Siri Super Badminton, dengan 69 gelaran keseluruhan sepanjang karier seniornya. Dia juga memegang rekod duduk di tempat No. 1 selama 349 minggu.

Chong Wei menggantung raketnya pada 2019 setelah berjuang melawan kanser hidung.