Sudah Lama Berhajat, Neelofa Kini Tubuh Badan Kebajikan Bantu Mereka Yang Memerlukan

Neelofa Pertubuhan Kasih
Sumber: IG

Usahawan dan selebriti popular tanah air Neelofa kini mengorak langkah dengan mendirikan sebuah pertubuhan kebajikan pertamanya yang diberi nama ‘Pertubuhan Kasih Neelofa’.

Menurut laporan Harian Metro, pemilik nama Noor Neelofa Mohd Noor berkata cetusan idea itu terhasil beberapa tahun yang lalu. Badan kebajikan tersebut dilihat sebagai platform terbaik untuknya terlibat dengan masyarakat secara keseluruhan.

“Saya sudah lama berhajat untuk membangunkan sebuah pertubuhhan demi membantu golongan yang memerlukan. Namun, saya tidak mahu ia berjalan tanpa membabitkan saya secara keseluruhan. Saya mahu memberi fokus 100 peratus dan benar-benar mendalami masalah yang dihadapi masyarakat.

“Sebagai contoh, jika saya terlihat seseorang yang memerlukan bantuan di Twitter, saya akan cuba mendekati individu itu dan terus berhubung dengannya. Saya mahukan pendekatan seperti itu,” katanya.

Dibangunkan untuk membantu masyarakat dengan pemberian sumbangan secara konsisten serta menyeluruh, Pertubuhan Kasih Neelofa merangkumi tiga teras utama iaitu Keagamaan, Kemasyarakatan dan Bantuan Untuk Golongan Kurang Bernasib Baik.

Mendalami lebih lanjut, teras keagamaan meliputi apa sahaja aktiviti seperti program keilmuan dan program keagamaan. Bagi teras kemasyarakatan, mendekati komuniti dengan melaksanakan program-program bersama tenaga kerja Pertubuhan Kasih Neelofa dan sukarelawan.

Neelofa Pertubuhan Kasih

“Bagi teras bantuan untuk golongan kurang bernasib baik pula, kami memfokuskan kepada mereka yang terpinggir dan kurang berkemampuan seperti asnaf, ibu tunggal dan anak yatim.

“Kami akan cuba mendekati golongan ini dengan lebih rapat, mendengar keluhan dan masalah mereka. Kemudian cuba menyelesaikan atau meringankan beban melalui bentuk sumbangan atau penganjuran aktiviti-aktiviti amal,” katanya.

Pertubuhan kebajikan Neelofa  ini turut diterajui bersama ibu, ibu saudara dan Ustaz Azam, dan ia adalah pertubuhan peringkat kebangsaan.

Tambahnya lagi, dia turut menubuhkan Syarikat Kasih Neelofa Resource, iaitu sebuah entiti yang berfungsi untuk menjana pendapatan untuk menggerakkan Pertubuhan Kasih Neelofa.

Sempena kedatangan Aidiladha nanti, Qurban Kasih Neelofa adalah aktiviti pertama yang akan dilancarkan di bawah Pertubuhan Kasih Neelofa.

Sumber: Harian Metro