Stok Pusat Darah Negara COVID-19

Stok Pusat Darah Negara Semakin Menurun, Ini Langkah Yang Perlu Anda Patuhi Untuk Menderma

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Stok Pusat Darah Negara tak cuti.

Dalam pada kita sedang mematuhi arahan kerajaan untuk Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuat kuasa tengah malam 18 Mac lalu, stok darah di Pusat Darah Negara semakin menurun.

Panduan Derma Darah semasa COVID-19
Sumber: Facebook Pusat Darah

Memohon jasa baik masyarakat untuk tampil menderma dengan kadar SEGERA, berikut merupakan panduan yang perlu anda patuhi untuk mendera darah semasa pandemik COVID-19 ini.

  1. Penderma yang disahkan mengalami jangkitan COVID-19 TIDAK DIBENARKAN menderma sehingga 28 hari selepas sembuh sepenuhnya.
  2. Penderma tidak mempunyai gejala tetapi mempunyai sejarah kontak rapat dengan pesakit yang positif COVID-19 atau PUI COVID-19 TIDAK DIBENARKAN menderma darah selama 28 hari dari tarikh kontak.
  3. Penderma yang tidak bergejala namun mempunyai sejarah perjalanan ke China, Korea, Jepun, Itali dan Iran TIDAK DIBENARKAN menderma 28 hari selepas tiba dari negara terlibat.

Stok Pusat Darah Negara COVID-19

Lokasi yang boleh anda menderma:

Stok Pusat Darah Negara COVID-19

Terdahulu, kerajaan kini sudah mengeluarkan Perintah Kawalan Pergerakan pada 18 Mac lalu yang menekankan pada nam perkara yang ditekankan dalam Perintah Kawalan Kerajaan adalah larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai di seluruh negara, sekatan menyeluruh semua perjalanan, sekatan kemasukan semua pelancong, penutupan semua taska, sekolah kerajaan dan swasta, penutupan semua institusi pendidikan tinggi (IPT) dan penutupan semua premis kerajaan dan swasta.

BACA: JANGAN PANIK! Bukan ‘LockDown’, Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Perintah Kawalan Pergerakan Oleh Kerajaan

Sumber: Pusat Darah Negara