Shah Rukh Khan Antara Individu Yang Miliki Lot Tanah Di Bulan, Namun Adakah Ianya Pemilikan Yang Sah 2

Shah Rukh Khan Antara Individu Yang Miliki Lot Tanah Di Bulan, Namun Adakah Pemilikan Ini Sah?

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Datuk Shah Rukh Khan yang dikatakan mempunyai sebidang tanah di bulan. Tanah berkenaan dilaporkan dihadiahkan oleh peminatnya dari Australia sempena hari lahirnya beberapa tahun yang lalu.

Selain Shah Rukh Khan, mendiang Sushant Singh Rajpur juga dikatakan mempunyai tanah di bulan dengan membeli tanah itu dari International Lunar Lands Registry (ILLR) selepas mengikut program berkenaan selama tiga tahun.

Dilaporkan juga harga tanah di bulan mencecah kira-kira AS$32 (bersamaan RM136) seekar.

Bagaimanapun timbul persoalan adalah benar seseorang boleh memiliki tanah pemilikan di bulan?

Jawapannya TIDAK.

Menurut Perjanjian Prinsip-Prinsip yang Mengatur Kegiatan Negara-Negara dalam Penerokaan dan Penggunaan Angkasa Luar, termasuk Bulan dan Badan Langit Lain (Treaty on Principles Governing the Activities of States in the Exploration and Use of Outer Space, Including the Moon and Other Celestial Bodies) atau secara ringkasnya dikenali sebagai Perjanjian Angkasa Lepas, tiada satu pun penduduk bumi yang layak membuat tuntunan wilayah di planet lain.

Sama seperti laut, bulan dan seumpamanya adalah milik semua dan sesiapa sahaja boleh menggunakan ia namun tidak boleh memilikinya.

Malah menurut seorang pesara peguam, pemilikan keatas tanah di bulan adalah tidak sah kerana ia merupakan satu ekspoilatasi bagi tujuan kepentingan peribadi yang tidak dibenarkan.