Aplikasi Bulan Ramadan

Senarai Aplikasi Untuk Anda Gandakan Ganjaran Pahala Sepanjang Ramadan

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Bila tiba bulan Ramadan, ramai yang berlumba-lumba melakukan kebaikan disebabkan mahu merebut ganjaran pahala berganda. Bulan Ramadan bukan sahaja mengajar umat Islam menahan lapar dan dahaga, tetapi juga merupakan bulan muhasabah diri.

Dalam bulan Ramadan, kita cuba memperbaiki diri menjadi lebih baik sama ada daripada segi rohani atau jasmani. Dengan penggunaan telefon bimbit masa kini yang menjadi keperluan, Google telah senaraikan beberapa aplikasi yang boleh anda muat turun bagi ‘menggemukkan’ pahala anda sepanjang bulan mulia ini.

1. Al-Quran Melayu

Tak perlu lagi risau jika tertinggal Al-Quran. Sambil-sambil menunggu LRT atau di lampu isyarat, anda boleh sahaja membaca Al-Quran bersama terjemahan dalam Bahasa Melayu kerana dengan ciri tambahan seperti audio, pembacaan Al-Quran sudah boleh dilakukan di mana-mana.

Aplikasi Bulan Ramadan

2. Journey: Diary, Journal, Mood Tracker

Susah nak urus masa bulan Ramadan sebab banyak benda yang nak dilakukan? Apa kata muat turun aplikasi ini dan anda boleh lihat bagaimana urusan seharian anda disusun dengan teratur. Dengan aplikasi ini, tiada lagi alasan tak cukup masa.

Aplikasi Bulan Ramadan

3. Muslim Pro Malaysia

Risau jika terlepas waktu solat? Muslim Pro kan ada. Hanya dengan satu kali muat turun anda bukan sahaja up-to-date dengan waktu-waktu solat, tetapi juga arah kiblat, Al-Quran dan banyak lagi. Memang aplikasi ini wajib adalah dalam setiap telefon bimbit Muslim.

Aplikasi Bulan Ramadan

4. ShareTheMeal

Tujuan berpuasa selain daripada menahan lapar dan dahaga adalah untuk memahami dan meningkatkan rasa bersyukur terhadap apa yang kita miliki sekarang jika dibandingkan dengan mereka di Somalia, Lubnan dan Gaza.

Aplikasi Bulan Ramadan

Dengan aplikasi ShareTheMeal ini, anda boleh membantu menyumbangkan jumlah wang mengikut kemampuan supaya mereka juga turut dapat menikmati rasa mempunyai hidangan semasa berbuka atau bersahur.

5. Cookpad

Anda gemar memasak? Pada bulan Ramadan ini, anda bolehlah kongsikan resipi masakan kegemaran dan istimewa di aplikasi Cookpad kepada rakan-rakan, keluarga dan warganet.

Aplikasi Bulan Ramadan 1

6. Tasty

Sesuai dengan namanya, anda tak perlu lagi pening-pening fikir menu berbuka atau bersahur yang boleh membangkitkan selera keluarga tersayang. Dalam aplikasi ini beratus resipi telah disediakan untuk anda sama ada dalam bentuk manual bertulis atau pun video.

Aplikasi Bulan Ramadan

7. Yummly Recipes & Shopping List

Bukan hanya menawarkan resipi menarik, tetapi juga mencadangkan kepada anda bahan apa yang patut anda beli berserta dengan kandungan nilai nutrisinya. Buat mereka yang mementingkan nilai kalori dan sedang berdiet, aplikasi ini memang sangat sesuai dengan anda.

Aplikasi Bulan Ramadan

8. Halal Navi

Merantau atas alasan kerja? Jangan risau, dengan aplikasi Halal Navi ini, anda boleh dapatkan lokasi restoran halal yang berdekatan. Kalau masih ragu-ragu dengan status halal mereka, boleh sahaja semak status halal mereka dengan membaca maklum balas daripada pengguna lain.

Aplikasi Bulan Ramadan 2

9. PicMix

PicMix membantu anda berkongsi momen-momen indah dan kelakar yang berlaku sepanjang bulan Ramadan. Nak berkongsi hidangan berbuka atau berbuka di mana, bolehlah gunakan PicMix.

Aplikasi Bulan Ramadan

Semoga bulan Ramadan ini kita dapat aturkan segala urusan duniawi dan akhirat dengan seimbang serta merebut pahala sebanyak mungkin. Semoga senarai aplikasi ini dapat membantu anda yang masih lagi mencari rentak Ramadan yang sesuai.

Selamat mencuba!

Susah juga belakang tabir permainan video ini.

BALIK TABIR : Permainan Video

dan jangan lupa subscribe Youtube ODISI.