Semakin Ramai Warga Dunia Alami Obesiti Menjelang 2025

Sumber: The Independent

Semakin ramai warga dunia alami obesiti menjelang 2025.

Selain daripada pandemik COVID-19 yang membimbangkan, penduduk dunia juga semakin resah dengan wabak obesiti yang semakin memburuk.

Tempoh lima bulan menjalani perintah berkurung akibat COVID-19 menjadikan seorang lelaki berusia 26 tahun dilabel…

Posted by ODISI on Wednesday, June 17, 2020

Satu kajian baharu di The Lancent mengatakan sekiranya trend ini berterusan, menjelang 2025 seramai 18% penduduk dunia lelaki dan 21% penduduk dunia wanita akan mengalami kegemukan.

Dalam tempoh empat dekad sahaja, kadar obesiti global meningkat dua kali ganda dalam kalangan penduduk wanita dan tiga kali ganda dalam kalangan penduduk lelaki.

BACA: Guna Telefon Pintar Lebih Lima Jam Sehari Berisiko Obesiti – Kajian

Kajian ini juga telah melakukan perbandingan trend indeks jisim badan dari tahun 1975 hingga 2014 di 200 buah negara.

Pada tahun 1975, 2.6% populasi dunia adalah obes dan jumlah berkenaan meningkat kepada 8.9% pada 2014.

Dalam satu artikel yang dikeluarkan media CNN pada 2016, negara-negara berbahasa Inggeris dengan pendapatan tinggi seperti Australia, Kanada, Ireland, New Zealand, UK dan Amerika Syarikat menyumbang lebih daripada satu per empat daripada orang-orang di dunia yang sangat gemuk.

Semakin Ramai Warga Dunia Obesiti Menjelang 2025 1
Sumber: The Guardian

Namun tempat kedua iaitu kawasan Timur Tengah dan Afrika Utara yang telah menyumbang kepada 13.9% sebagai populasi dunia sangat gemuk telah menimbulkan kebimbangan bahawa masalah kegemukan ini turut berlaku di negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Negara berpendapatan sederhana yang turut mencatatkan kebimbangan susulan peningkatan mendadak masalah ini adalah Vietnam, Indonesia dan Bangladesh biarpun latar belakang sosioekonomi menunjukkan isu berkaitan kekurangan zat semakin meruncing.

Berdasarkan data daripada ProCon.org, Malaysa berada di kedudukan 125 daripada 191 buah negara dengan tahap peratusan obesiti sebanyak 15.6%. Pada tahun 2014, penduduk Malaysia merupakan yang paling ramai mengalami obesiti iaitu seramai 2.5 juta membawa kepada kadar tertinggi di Asia Tenggara.

Penduduk Malaysia paling ramai obesiti- 2.5juta alami berat badan berlebihan, tertinggi di Asia Tenggara.

Posted by KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA on Sunday, April 27, 2014

Risiko kesihatan apabila seseorang itu mengalami obesiti adalah diabetes, tekanan darah tinggi, kolestrol tinggi, penyakit jantung termasuk serangan jantung, strok, gangguan pernafasan semasa tidur (sleep apnea), asma dan kanser termasuklah berisiko memendekkan jangka hidup seseorang.