Semakin Ramai Warga Dunia Obesiti Menjelang 2025

Semakin Ramai Warga Dunia Alami Obesiti Menjelang 2025

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Dalam proses penghasilan makanan, tumbuhan, serangga dan organisma merupakan tiga elemen penting yang perlu dijaga. Kapasiti dunia dalam bidang penghasilan makanan semakin rendah disebabkan oleh kegagalan manusia melindungi kepelbagaian biologi di dunia.

BACA: Serangga Bakal Ganti Daging?

Perkara ini menyebabkan berlakunya pengurangan bekalan makanan sehingga menyebabkan sistem seokongan semula jadi yang menyokong diet manusia semakin berkurangan. Keadaan di kawasan penghasilan seperti ladang, bandar dan kilang juga semakin banyak yang tercemar dengan bahan kimia berbahaya.

Dalam tempoh masa dua dekad, sebanyak 20% daripada permukaan bumu yang ditumbuhi tumbuhan tidak mengeluarkan hasil secara produktif. Membawa kepada kecacatan biodiversiti, hutan, padang rumput, terumbu karang dan banyak lagi spesis tanaman serta ternakan yang semakin ‘hilang’.

Bekalan Makanan

Bekalan Makanan
Sumber: CDN

Tanpa manusia sedar, banyak spesis yang terlibat secara tidak langsung dalam proses penghasilan makanan kepada manusia. Antaranya, burung membantu memakan hama tanaman serta menyebarkan biji benih tumbuhan melalui sistem penghadamannya.

Kadar penurunan spesis adalah seperti berikut: 63% tumbuhan, 11% burung, 5% ikan. Semakin diancam kepupusan, vertebrata pendebungaan seperti kelawar dan burung akan menyukarkan proses penanaman semula jadi berlaku.

Jika kepupusan tiga spesis ini berlaku, masa depan makanan dan alam sekitar berkemungkinan besar akan mengancam kelangsungan hidup makanan. Walaupun anda lihat banyak sahaja bekalan makanan yang dijual, hakikatnya ia bukan dihasilkan di negara sendiri. Sebaliknya diimport dari negara luar untuk dijual di negara kita.

Di seluruh dunia, kawasan yang menjadi sumber kehidupan biodiversiti berbilion tahun lalu semakin musnah akibat daripada pencemaran, penerokaan secara haram dan pembakaran yang sudah tidak boleh dibilang jumlahnya.

Sekiranya bekalan makanan sudah habis, kita mahu makan apa?

Sumber:The Guardian

KLCC masuk dalam senarai tak agak-agak?

7 Antara Bangunan Tertinggi Di Dunia

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.

https://www.facebook.com/makanlenadotcom/videos/651452125294758/