Selepas 50 tahun Masjid Pertama Slovenia

Selepas 50 Tahun Memohon, Masjid Pertama Di Slovenia Akhirnya Dibuka

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Selepas 50 tahun melakukan permohonan dan melalui pelbagai halangan dan masalah kewangan, akhirnya masjid pertama di Slovenia telah dibuka secara rasmi semalam.

BACA: Masjid Singapura Ini Sediakan Penginapan Sebagai Solusi Masalah Gelandangan

Ditentang oleh parti pembangkang sayap kanan, masjid ini pernah diletakkan dengan darah serta kepala babi di tapaknya sebagai ‘ugutan’ untuk pihak terlibat menghentikan cubaan pembinaan.

Masjid Pertama Slovenia 3

Ketua masyarakat Islam, Mufti Nedzad Grabus memberitahu pembukaan masjid berkenaan merupakan titik perubahan dalam kehidupan masyarakat di sana.

Masyarakat Muslim Slovenia telah mengisi permohonan bagi membina masjid dari akhir tahun 1960-an semasa Slovenia masih menjadi sebahagian daripada Komunis Yugoslavia.

Selepas 50 tahun Masjid Pertama Slovenia 5

Slovenia atau nama rasminya Republik Slovenija merupakan bekas negara Yugoslavia yang terakhir mendapatkan masjid menjadikan Ljubljana sebagai ibu kota berbanding daerah luar bandar.

Meskipun wilayah negara ini tidak terlalu luas, ianya tetap memiliki hampir semua ciri yang ada pada landskap negara-negara Eropah termasuklah Alps, karstic Dinaric Alps, dataran rendah dan bukit-bukit Pannonian dan Danubian hingga ke pantai Mediterranean.

Pembangunan masjid di negara yang majoritinya beragama Katolik ini kemudiannya dimulai pada tahun 2013 dengan bajet sebesar 34 juta Euro ini mendapat bantuan kewangan 28 juta Euro hasil sumbangan pemerintah Qatar.

Masjid Pertama Slovenia

Berada di tengah ibu kota Ljubljana, masjid yang boleh menampung lebih 1,400 orang jemaah juga menjalankan fungsi sebagai pusat budaya serta pusat pendidikan dengan kemudahan perpustakaan, padang permainan, kediaman ahli agama, restoran serta menara setinggi 40 meter.

Sumber: Novinite.com