Sejarah Kota A Famosa Yang Dibina Daripada Batu Masjid Dan Batu Nisan 1

Sejarah Kota A Famosa Yang Dibina Dari Batu Masjid Dan Kubur Melayu

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Tahukah anda ada apa di sebalik sejarah Kota A Famosa di Melaka?

Kota A Famosa dibina sebaik sahaja Portugis berjaya menawan Melaka pada tahun 1511. Membawa makna ‘Yang Termasyur’,  Portugis menggunakan buruh paksa untuk membina kota ini yang berfungsi sebagai kubu sementara bagi menangkis serangan daripada orang-orang Melayu.

https://www.facebook.com/kcdmalaysia/photos/a.198064363614574/504377136316627/?type=1&theater

Mengambil masa lima bulan untuk dibina, ramai buruh paksa yang digunakan untuk membina kota ini meninggal dunia akibat daripada cuaca panas dan kekurangan makanan.

Pembinaan Kota A Famosa atas arahan Alfonso de Albuquerque menjadi lambang kepada penentangan penduduk Melaka pada ketika itu hingga memaksa mereka membina kota pertahanan sebaik sahaja menguasai bandar Melaka. Kota ini kemudiannya dimusnahkan oleh Inggeris pada 10 Ogos 1807.

Sejarah Kota A Famosa Yang Dibina Daripada Batu Masjid Dan Batu Nisan 3
Sumber: Colonial Voyage

Akan tapi tahukah anda sejarah bahan binaan kota ini adalah daripada batu masjid dan kubur orang Melayu?

Ini dibuktikan dengan penemuan surat daripada Giovanni da Empoli (1483-1517) kepada bapanya di Itali.

Siapa Giovanni da Empoli?

Beliau merupakan pedagang yang pada usia belasan tahun telah meninggalkan Lisbon mengikut angkatan laut Alfonso de Albuquerque mengembara ke Asia Tenggara (6 April 1503). Dilahirkan di Florence, beliau mempunyai kebolehan bertutur banyak bahasa.

Awal kurun ke-16. Portugal giat meluaskan pengaruh dengan menakluk laluan maritim ke Asia Tenggara (pada ketika itu dikenali sebagai Asia Jauh); menakluk Goa pada 1510 dan Melaka pada 1511.

Berada di Melaka selama enam bulan sejak 28 Jun 1511, Giovanni dan anak kapal lain dipaksa melibatkan diri dalam penaklukan di bawah pimpinan Alfonso biarpun tidak mempunyai latar belakang sebagai askar.

Sepanjang pengembaraannya, Giovanni telah menulis dua surat kepada ayahnya di Florence yang berjarak 10 tahun. Dalam surat itu beliau menceritakan mengenai peristiwa-peristiwa yang disaksikan sendiri sepanjang tahun 1511.

Sejarah Kota A Famosa Yang Dibina Daripada Batu Masjid Dan Batu Nisan 2
Sumber: WIkipedia

Antara isi surat yang didedahkan:

“Kami menyediakan satu [kubu] batu yang kami bina dengan merombak rumah-rumah orang ‘Moor’, masjid-masjid dan bangunan-bangunan mereka yang lain.

Kami bangunkannya penuh susah payah dengan menanggung batu-batan tersebut di atas belakang kami; dan setiap kami menjadi buruh kasar, tukang bina dan pemotong batu.

Keadaannya sungguh sukar:
Kami membina kota dengan senjata kami di bawah terik matahari yang sukar digambarkan. Makanan yang ada cuma nasi (…)

Tiada sesiapa yang terlepas dari menghidapi demam yang menggerunkan, di mana mayat terbaring di kediaman kapten selama dua atau tiga hari (…)

Saya jatuh sakit mulai Oktober, dan selama lima puluh hari saya berada dalam keadaan demam teruk dan berpanjangan sehingga saya kehilangan akal.”

Mengapa penulisan Giovanni da Empoli dianggap penting?

Berbeza dengan penulisan lain mengenai Melaka pada ketika itu, Giovanni menjadi saksi kepada peristiwa-peristiwa tersebut.

Yang menariknya, Giovanni kadangkala menulis dalam nada orang kanan Alfonso de Albuquerque dan kadangkala menulis dalam nada orang dagang yang menumpang angkatan laut Portugis.

Namun penulisannya lengkap dengan unsur kemanusiaan selain daripada unsur peradaban, muamalat, bahasa, budaya dan bangsa hasil daripada pemerhatiannya.

Menjadi saksi hari-hari akhir sebuah empayar, jatuhnya kota Melaka dan naiknya kota A Famosa, surat Giovanni kini disimpan di perpustakaan Bibloteca Nazionale centrale, Florence.

Sumber: Melaka In Fact, Wikipedia, CLIOHRES