Rakam Aksi Tembakan Rambang Di FB Live, Tentera Thailand Maut Ditembak

Seorang anggota tentera Thailand, Jakrapanth Thomma yang mengamuk di sebuah pusat beli belah di Nakhon Ratchsima, Korat semalam sempat rakam aksi tembakan rambang di FB Live sebelum video berkenaan ‘diturunkan’ pihak Facebook.

Tentera Thailand Tembakan Rambang Di Pusat Beli Belah 2

Dalam kejadian yang berlaku pada jam 3.30 petang waktu tempatan itu, tentera yang berpangkat Sarjan Mejar berkenaan dilihat masuk ke premis berkenaan (Terminal 21) dengan pakaian uniform celoreng lengkap bersenjata api telah menyebabkan sekurang-kurangnya 21 mangsa maut manakala 42 mangsa yang lain cedera dengan rakam aksi tembakan.

Beliau yang turut menjadikan sejumlah pengunjung sebagai tebusan kemudiannya bersembunyi di kawasan berdekatan pusat beli-belah akhirnya dilaporkan maut selepas ditembak pasukan keselamatan sekitar pagi tadi.

Tentera Thailand Tembakan Rambang Di Pusat Beli Belah

Sebelum melakukan tembakan rambang berkenaan, Jakraphanth telah menembak m4ti Pegawai Memerintah (Commanding Officer РCO)dan membawa lari sejumlah senjata api dan bahan letupan daripada kem askar dengan menaiki kenderaan jenis Humvee.

Rakam Aksi Tembakan Tentera Thailand Tembakan Rambang Di Pusat Beli Belah 1

Semasa serangan berkenaan, beliau telah melakukan hantaran Facebook (Facebook beliau kini sudah dipadam oleh pihak Facebook) bertanya sama ada perlu atau tidak untuk beliau menyerah kalah.

BACA: Pengganas Christchurch Bakal Jalani Hidup Dalam Penjara Paling Kejam Di Dunia

Manakala hantaran awal memaparkan hantaran gambar tiga set peluru bersama sapucuk pistol berserta kapsyen yang mengandungi perkataan ‘masa untuk teruja’ dan ‘tiada siapa boleh mengelak kematian’.

Sumber: BBC