Pramugari Garuda Indonesia Tidak Lagi Dibenar Pakai Pelitup Muka Atas Alasan Pelik Ini

Garuda Indonesia Pelitup Muka

Pramugari Garuda Indonesia Tidak Lagi Dibenar Pakai Pelitup Muka Dalam Pesawat.

Industri penerbangan seluruh dunia adalah yang paling terjejas teruk akibat pandemik COVID-19 yang mana mengakibatkan syarikat penerbangan besar di serata dunia dirundung kerugian.

Namun, beberapa minggu ini syarikat penerbangan kini bangkit dengan pembukaan semula penerbangan domestik mengikut prosedur operasi standar (SOP) di tengah-tengah pandemik COVID-19.

Kebanyakan syarikat yang membuka semula operasi perlu mengikut SOP seperti amalan penjarakan sosial, memakai pelitup muka dan penggunaan cecair pembasmi bagi mengekang penularan virus berbahaya ini.

Bagaimanapun, syarikat penerbangan Garuda Indonesia nampaknya telah mengeluarkan arahan agar pramugari dan pramugara mereka tidak lagi memakai pelitup muka serta peralatan pelindung diri penuh (PPE), terutama sekali pada penerbangan jarak jauh.

Arahan itu dikeluarkan selepas pihaknya menerima banyak aduan daripada para penumpang yang tidak berpuas hati.

Ketua Pegawai Eksekutif Garuda Indonesia, Irfan Setiaputra berkata para penumpang berasa tidak puas hati mereka tidak dapat melihat raut wajah para pramugari semasa melayan mereka.

“Ramai penumpang dewasa merungut tentang pramugari kami yang memakai pelitup.”

“(Disebabkan pelitup), para penumpang tidak tahu sama ada mereka (pramugari) sedang tersenyum atau merungut,” kata Irfan semasa satu seminar dalam talian yang dianjurkan oleh Universitas Bina Nusantara pada Selasa.

Irfan menambah bahawa para pramugari sebaliknya akan menukar kepada penggunaan pelindung muka (face shield) secara bertahap-tahap dan interaksi dengan penumpang akan dikurangkan bagi membendung penularan COVID-19.

Beliau menegaskan bahawa pengalaman menaiki pesawat seharusnya sesuatu yang menyenangkan dan beliau tidak mahu penumpang berasa seperti mereka sedang dirawat di unit jagaan rapi (ICU).

Garuda Indonesia Pelitup Muka

“Kami tidak mahu penumpang masuk pesawat dengan perasaan tidak gembira atau tertekan, atau bertanggapan, “oh, ini ICU ke?” apabila mereka menaiki pesawat.

“Semua orang memakai PPE dari hujung rambut sampai ke hujung kaki, ini tidak betul.”

Menurut laman web Garuda Indonesia, syarikat penerbangan itu melaksanakan langkah jarak selamat dalam pesawatnya dan para penumpang serta anak kapal buat masa ini mesti memakai pelitup muka apabila menaiki pesawat.

Pemeriksaan kesihatan juga dijalankan ke atas setiap anak kapal sebelum melakukan penerbangan dan semua penumpang mesti menjalani ujian reaksi rantaian polimerase (PCR) sebelum pesawat berlepas.

Namun, ramai juga yang marah dengan keputusan Garuda Indonesia untuk mengarahkan anak kapalnya supaya berhenti memakai pelitup dan mempersoalkan keutamaan syarikat penerbangan itu.

“Penumpang Garuda yang tidak suka pramugari memakai pelitup itu mungkin lelaki tua,” sindir seorang pengguna Twitter.

Sumber: Detik