Penuh Sampah & Berbau Busuk, Flat Di Penang Ini Digelar Sebagai Yang Paling Kotor 5

Penuh Sampah & Berbau Busuk, Flat Di Penang Ini Digelar Sebagai Yang Paling Kotor

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Sejak beberapa tahun lalu, nama sebuah flat di Pulau Pinang menjadi sebutan masyarakat Malaysia kerana keadaannya yang terlampau kotor.

Penuh Sampah & Berbau Busuk, Flat Di Penang Ini Digelar Sebagai Yang Paling Kotor 4
Sumber: @hahnzulkifli

Biarpun beberapa kali gambar keadaan Flat Teluk Indah, Perai ini menjadi tular di sosial media dan mendapat kritikan netizen, penduduk di situ seakan lali dan selesa dengan kehidupan mereka di sana kerana keadaannya tidak pernah berubah.

Lampin bayi, lampin wanita dan sisa makanan

Plastik sampah, sisa makanan, perabot dan barangan elektrik yang dibiarkan di koridor dan kawasan bawah flat merupakan pemandangan biasa di sana.

Seorang penduduk tempatan, Zaharah Najib, 61 tahun yang sudah lapan tahun di sana mendedahkan beliau sebagai penduduk memang malu dilabel macam-macam oleh orang ramai.

Penuh Sampah & Berbau Busuk, Flat Di Penang Ini Digelar Sebagai Yang Paling Kotor 3
Sumber: @hahnzulkifli

Malah beliau katanya sudah lali dengan keadaan tersebut dan tidak dapat melakukan apa-apa kerana masalah sama tetap berulang walaupun pelbagai kempen kebersihan dan gotong royong dilaksanakan selain daripada usaha kerajaan menghabiskan RM2 juta untuk kerja-kerja menyelenggarakannya dalam tempoh 10 tahun lalu.

Penuh Sampah & Berbau Busuk, Flat Di Penang Ini Digelar Sebagai Yang Paling Kotor 2
Sumber: @hahnzulkifli

Seawal lima pagi sudah kedengaran bunyi sampah dibuang dari tingkat atas dipercayai oleh penduduk warga asing sebelum mereka keluar bekerja.

Punca: Sikap pemalas dan tidak bertanggungjawab

Isu ini bukanlah satu isu yang baru, ia berlaku akibat daripada sikap pemalas dan tidak bertanggungjawab segelintir penduduk sehingga menyebabkan kesannya terpalit kepada seluruh penduduk.

Penuh Sampah & Berbau Busuk, Flat Di Penang Ini Digelar Sebagai Yang Paling Kotor 1
Lif yang rosak sudah lama tidak boleh digunakan. Sumber: Sinar Harian

Biarpun tong sampah besar disediakan, namun ada sesetengahnya memilik untuk mencampak sampah ke bawah sehingga menyebabkan bahaya kepada penduduk lain.

Penuh Sampah & Berbau Busuk, Flat Di Penang Ini Digelar Sebagai Yang Paling Kotor
Sumber: Sinar Harian

Sumber:

  1. Sinar Harian
  2. The Star