Pemuda Malaysia Ini Antara Orang Penting Bangunkan Teknologi Bas Tanpa Pemandu Di Finland

Teknologi Bas Tanpa Pemandu Pemuda Malaysia
Sumber: Malay Mail

Mungkin masih segelintir daripada kita berimpian untuk melihat Malaysia memiliki teknologi kereta terbang menjelangnya 2020, tetapi kita perlu sedar dengan realiti kini.

Sedang beberapa negara telah pun bersiap sedia menuju teknologi kereta terbang – yang dilihat serupa helikopter, Finland sudah bersedia untuk teknologi kenderaan tanpa pemandu.

Teknologi kenderaan bergerak tanpa pemandu biasanya dapat dilihat dalam filem bergenre sains fiksyen, nampaknya ia bakal direalisasikan oleh Finland apabila akan memperkenalkan bas ulang-alik pertama tanpa pemandu.

Menjadi kebanggaan adalah antara orang yang bertanggungjawab memastikannya menjadi realiti ialah seorang jurutera rakyat Malaysia, Umar Zakir Abdul Hamid.

Teknologi Bas Tanpa Pemandu Pemuda Malaysia
Sumber: Malay Mail

Memetik sumber Malay Mail, Umar Zakir merupakan jurutera utama pasukan perancangan dan kawalan pembangunan algoritma bersama syarikat teknologi tanpa pemandu di sana iaitu Sensible 4 yang turut bekerjasama dengan Muji Japan.

“Pasukan kami bertanggungjawab membangunkan algoritma yang membantu kenderaan autonomi (AV) bergerak dan merancang semula destinasi dalam insiden yang tidak diingini,” katanya.

Teknologi Bas Tanpa Pemandu Pemuda Malaysia
Sumber: Malay Mail

Sudah pun melancarkan ujian percubaan di beberapa bandar di Finland sejak Mac tahun lalu dan turut berhasrat memperkenal bas tanpa pemandu yang dikenali sebagai Gacha di Asia Tenggara tahun ini.

Sedikit perkongsian tentang Umar, beliau merupakan graduan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dalam panduan, sistem navigasi dan kawalan AV. Semasa pengajian doktor falsafah (PHD), Umar adalah ahli pasukan ‘Intelligent Drive’ pusat pengajian tinggi tersebut yang berjaya mempamerkan prototaip kenderaan tanpa pemandu di Pusat Inovasi & Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) di Cyberjaya pada 2018.

Beliau mempunyai enam tahun pengalaman dalam bidang AV dengan menyertai lebih 10 projek di Malaysia, Singapura dan Jepun.

Sumber: Malay Mail