Tukar Sampah Dengan Syiling Emas

Pelancong Berpeluang Tukar Sampah Dengan Syiling Emas Di Pulau Ini

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Sebelum ini kami ada kongsikan kisah penduduk Surabaya membawa sisa sampah seperti botol-botol plastik sebagai bayaran tambang bas di sana.

Kini, giliran pihak berkuasa Kabupaten Raja Ampat pula mewujudkan inisiatif sebegitu di kepulauan yang semakin popular sebagai destinasi pelancongan terkemuka di Indonesia. Namun, kali ini program itu menawarkan syiling emas sebagai pertukaran untuk sampah sarap yang dikumpul bagi mengekalkan kebersihan pulau itu.

Memetik laporan agensi berita Antara, bersempena Festival Bahari (Maritime Commemoration) dari 19 hingga 22 Oktober ini, para penduduk dan pelancong boleh menukar sampah plastik seberat 15 kilogram dengan 1 gram syiling emas!

Tukar Sampah Dengan Syiling Emas
Sumber: Travel Tom Tom

Menurut Pengurus Lembaga Pelancong Raja Ampat, Ranny Iriani Tumundo, program pertukaran sampah dengan syiling emas itu akan diadakan di Pantai Raja Ampat bagi mendidik masyarakat setempat dan pelancong kepentingan memulihara alam sekitar.

Kepulauan Raja Ampat terdiri daripada empat pulau utama iaitu Pulau Waigeo, Pulau Misool, Pulau Salawati dan Pulau Batanta. Kepulauan Raja Ampat, yang terletak di bahagian barat wilayah Papua Barat, terkenal dalam kalangan penyelam kerana keindahan batu karang, panorama kepulauan yang memukau.

Diiktiraf sebagai syurga laut tercantik di dunia bagi peminat rekreasi selam skuba kerana memiliki kepelbagaian hidupan laut yang sangat tinggi. Daerah ini memiliki sekitar 550 jenis karang, 700 kerang, 500 siput, 150 sotong dan lebih 1000 jenis ikan karang tropika.

Sumber: Bernama