Drama Melayu Bercerai 6

Peguam Syarie Tegur Produksi Drama Melayu Supaya Henti Didik Masyarakat Bercerai Luar Mahkamah

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Filem atau drama di televisyen bukan hanya memberikan hiburan semata, tetapi juga berperanan dalam mendidik masyarakat. Oleh itu, pihak pengurusan filem perlulah mengetahui atau mahir dalam tema yang mereka mahu angkat kepada masyarakat supaya ianya tidak bercanggah dengan hukum.

Contohnya mengenai isu perceraian. Perceraian atau perpisahan pasangan yang sudah berkahwin bukanlah sesuatu yang boleh dilakukan secara tergesa-gesa. Banyak aturan dan perkara yang perlu dipatuhi sebelum ianya diputuskan.

Seorang peguam syarie terpanggil untuk menegur pihak pengurusan filem supaya berhenti daripada mendidik masyrakat mengenai perceraian di luar mahkamah.

Drama Melayu Bercerai

Lafaz cerai mungkin hanya sah disisi syarak kalau cukup rukunnya, ia bukan perkara yang boleh dibuat main dan mudah-mudah dilafazkan.

Drama Melayu Bercerai 1

Apa yang perlu buat kalau sudah terlafaz cerai di luar mahkamah? Ini caranya…

Drama Melayu Bercerai 2

Ada kesan atau tidak kes lafaz cerai di luar mahkamah ini?

Drama Melayu Bercerai 3

Macam mana roses cerai yang sebenar?

Drama Melayu Bercerai 4

Kalau anda penggemar filem dan drama Melayu, pasti anda akan alert dengan kesilapan begini. Drama Melayu kini bukan sahaja terima kritikan daripada pihak peguam syarie, tetapi pernah juga beberapa kali ditegur pihak pakar perubatan berikutan daripada kesalahan penggunaan alatan perubatan.

Sumber: Peguam Syarie Kedah Penang Perak & Perlis : Khairul Fahmi & Associates