Ukuran Saiz Tali Tape China UK Lain

“Patutlah Asyik Salah Saiz” – Ramai Baru Sedar Rupanya Ada Perbezaan Ukuran ‘Tali Tape’

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Rupanya Ada Perbezaan Ukuran ‘Tali Tape’?

Pernah tidak anda mengalami pengalaman tersalah pilih saiz pakaian terutama apabila membelinya dalam talian walaupun telah pasti mengukurnya dengan tepat?

Pastinya tertanya bagaimana hal ini boleh jadi sebegini, bukan? Berkemungkinan ukuran yang kita gunakan sebenarnya berbeza dengan ukuran yang digunakan si penjual!

Apakah yang dimaksudkan dengan berbeza ukuran? Bukankah ukuran mahupun saiz itu sudah standard?

Ukuran Saiz Tali Tape China UK Lain

Perkongsian tentang perbezaan ukuran saiz menggunakan ‘tali tape’ atau pita ukur ini telah menarik perhatian ramai, rata-ratanya baru mengetahui perbezaan tersebut.

Menurut perkongsian seorang pengguna @cikguzel di Twitter, ada perbezaan ukuran pita ukur yang terdapat di Malaysia.

Lazimnya, kita akan mendapati tiga jenis warna pita ukur iaitu kuning, hijau dan putih. Walau bagaimanapun, jika diperhatikan terdapat perbezaan ukuran inci antara pita ukur tersebut.

Menurut wanita itu, pita ukur warna hijau dan kuning untuk mengukur pakaian yang sudah siap dijahit. Manakala warna putih untuk pakaian yang mahu dijahit.

Ukuran Saiz Tali Tape China UK Lain
Sumber: Twitter

Maka, tidak hairanlah timbul isu salah saiz kerana terdapat perbezaan dari segi ukuran inci yang digunakan di United Kingdom (UK) dan China.

Namun begitu, perlu guna pita ukur hijau atau kuning jika hendak membeli pakaian dalam talian di Malaysia kerana kita menggunakan sistem inci UK.

Ada juga yang mengatakan ukuran itu tidak mengikut tetapan warna pada pita ukur, kerana boleh jadi ukuran inci UK ada pada pita ukur warna putih. Justeru, cara lebih selamat untuk mengetahui saiz inci yang sebetulnya:

1. Semak dengan pembaris sm
2. Jika tulis cun (市寸) = China
3. Ada 7 senggat antara inci = UK

Berdasarkan perkongsian itu, kita sebagai pembeli dinasihatkan agar menggunakan ukuran inci mengikut standard UK sekiranya mahu membeli pakaian secara dalam talian di Malaysia.

Manakala, jika pembeli membeli pakaian yang diimport dari China mereka boleh memilih untuk menggunakan ukuran inci UK atau lebih selamat gunakan ukuran dalam bentuk sentimeter.

Sumber: Twitter cikguzel