Soalan

Pakar Perubatan Turut Akui Soalan Ini Memang Sangat Susah Untuk Budak Sekolah

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Hampir setiap hari, ada saja perkongsian baharu di media sosial oleh para ibu bapa yang risau mengenai pembelajaran dan mutu pendidikan anak-anak mereka.

Satu lagi tangkap layar kini tular mengenai soalan yang perlu dijawab oleh pelajar Tingkatan 1 yang menyentuh mengenai ilmu biologi tahap KBAT yang terlalu tinggi dan rumit serta tidak sesuai bagi silibus subjek Sains sekolah menengah.

Soalan

Soalan yang tidak masuk akal itu juga turut mendapat perhatian Doktor Pakar Obstetrik & Ginekologi (O&G) terkemuka, Dr Imelda Balchin yang membuat hantaran berikut di Facebooknya.

Jom ikuti apa kata Dr Imelda mengenai soalan merepek ini.

Soalan

Betoi kaaa ini soalan yang ditanya kepada budak sekolah???

Adoi laaaa….

Kalau awak tanya pelajar perubatan pun mereka akan gagal menjawab soalan ini tau sebab bagaimana nak buat rawatan IVF bukan di dalam silibus pelajar perubatan. Kami professor perubatan pun tak tanya pelajar perubatan di universiti soalan ini.

Kalau awak tanya pakar orthopedic, pakar mata, pakar jantung pun mereka tak boleh jawab soalan ini tau. Cuba hangpa pi tanya, depa boleh jawab tak.

Ini ialah soalan untuk silibus doktor-doktor pelatih di dalam bidang Obstetrics & Gynaecology.

Nampak sangat orang yang reka soalan ini ada masalah kesuburan dan kena buat rawatan IVF. Hanya dia saja yang tahu kenapa doktor IVF kata tak boleh transfer embryo, dan semasa dia reka silibus budak-budak sekolah ni, dia tak habis lagi dok pikiaq tentang pasai apa dia tak mengandung lagi, tak pikiaq lain dah sampai keluar soalan ini untuk budak sekolah. HARU laaaaa budak sekolah.

Susah betoi naaaa kerja doktor-doktor. Bila tak bagi penjelasan kepada patients pun patients tak puas hati. Bila beri penjelasan kepada patients, tiba-tiba budak sekolah pula jadi mangsa.

Toksah laa buat lagu tu naaaaa. Penjelasan doktor kepada patient tu bukan level budak sekolah kena tahu.

Ajarlah bagaimana boleh hamil melalui pendidikan seks supaya mereka faham. Ajarlah janin membesar di dalam rahim, bukan di dalam perut. Ajarlah apa yang anda makan masuk ke dalam perut dan bukan ke dalam rahim. Ajarlah apa yang ibu hamil makan tidak menentukan jantina anak di dalam kandungan. Ajarlah apa yang ibu hamil makan tidak menentukan warna kulit anak. Ajarlah apakah pemakanan yang sihat dan seimbang. Ajarlah tentang kepentingan bersenam. Ajarlah kenapa merokok memudaratkan kesihatan perokok dan orang lain di sekeliling mereka. Ajarlah jika ada masalah kesihatan berjumpalah dengan doktor di klinik bukan tanya makcik bawang dan percaya kepada penjual produk. Kemudian sekat penjual produk minda overclaim mengarut tu dari menjual di sekolah.

Tak payah laa ajar bagaimana nak buat rawatan IVF. Hat tu tunggu jadi doktor pelatih O&G dulu. Banyak benda lain yang lebih berfaedah yang mereka perlu belajar.

BACA: Menteri Pendidikan Digesa Kurangkan Lawatan Ke Sekolah, Utamakan Isu ‘Silibus Berat’

Sumber: Imelda Balchin