Al-Ikhlas Gadget Mall

Mula Berniaga Gajet Di Pasar Malam, Farouk Kini Miliki ‘Mall’ Sendiri Dengan Pulangan Lebih RM30 Juta!

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Wow! Tiada siapa yang menyangka pemuda yang baru berusia 31 tahun ini mampu mencipta kejayaan dalam bidang perniagaan dalam masa yang singkat tak sampai 10 tahun!

Bermodalkan RM2,000, Muhamad Farouk pada mulanya hanya merupakan seorang peniaga gajet kecil-kecilan di sebuah pasar malam yang terletak di Kota Tinggi, Johor.

Kini, dia memiliki 9 buah premis Al-Ikhlas Gadget dengan lebih 300 orang tenaga kerja dan hasil jualan tahun lalu saja telah mencecah RM34 juta!

Al-Ikhlas Gadget Mall

Apa rahsia anak muda ni? Dari mana dia mendapatkan gajetnya? Bagaimanakah dia berjaya memiliki gedung membeli-belahnya sendiri? Adakah dia sudah berpunya?

Ikuti perkongsian yang dibuat oleh tokoh kewartawanan terkemuka, Syahril A. Kadir di Facebooknya ini yang menceritakan tentang pengalamannya sempat bersua sendiri dengan Farouk di Al-Ikhlas Gadget Mall, Petaling Jaya baru-baru ini.

Al-Ikhlas Gadget Mall

FAROUK..Pemuda Pasar Malam Bawa Pulangan Lebih RM34 juta!

KELMARIN saya mengunjungi sebuah mall yang menjual gajet dan aksesori telefon yang terletak bersebelahan Lebuh Raya Persekutuan, lebih tepat lagi di Lot 7, Jalan 219, Section 51A, Petaling Jaya.

Ingatan saya mengimbau kepada sebuah showroom kereta mewah yang sebelum ini ‘menghuni’ premis tersebut. Rupa-rupanya ia kini ‘bertukar tangan’ dan dijenamakan semula sebagai Al-Ikhlas Gadget Mall (AIGM).

Dalam hati saya, bisnesmen Cina manalah yang guna nama seolah-olah ia entiti milik orang Melayu sebab dah selalu sangat perkara sebegini berlaku.

Tengok nama produk macam milik orang Islam/Melayu, rupa-rupanya ia tidaklah seperti yang disangka.

Namun sebaik saja melangkah masuk ke dalam AIGM, saya mula rasa ‘sesuatu’. Semakin saya menerokai AIGM, naluri saya kuat mengatakan, ia milik orang kita.

Tak lama kemudian saya disapa oleh seorang pemuda yang berusia dalam lingkungan 30an. Ringkas saja penampilannya. Hanya memakai t-shirt putih kolar bulat, seluar jeans biru dan memakai sandal.

Namanya Muhamad Farouk Hassanain Hashim dan rupa-rupanya dialah pemilik AIGM!

“Saya dulu belajar di UIA jurusan Kejuruteraan Mekatronik bang, tak ada langsung pengalaman berniaga, bapa saya pesara tentera dan kini penjual ayam di Bandar Penawar, Kota Tinggi, Johor.

“Memandangkan saya ni gila gajet, sejak di kampus lagi saya berjinak-jinak dengan perniagaan gajet, aksesori handphone semua.

“Bila habis belajar, saya ambil keputusan berniaga gajet di pasar malam dekat Kota Tinggi dengan modal dalam RM2,000 sahaja, daripada situ saya mula buka kedai sebuah demi sebuah di sekitar Johor dan kemudian di Melaka, kini saya nak cuba pula kembangkan perniagaan di Lembah Kelang.

“Alhamdulillah lebih kurang lapan tahun bertungkus lumus, kini Al-Ikhlas Gadget dah ada sembilan buah premis dengan pekerja dalam 300 orang, tahun lepas Al-Ikhlas Gadget berjaya membawa hasil lebih RM34 juta dan kami sasarkan pulangan dalam RM54 juta tahun ini,” kata Farouk sewaktu kami berdua minum di sebuah kafe yang terletak di dalam mall tersebut.

Serius, hampir tersembur air Milo Ais yang saya minum sebaik sahaja mendengar cerita Farouk!

Menurut Farouk, bagi memastikan mereka boleh menjual produk dengan harga yang rendah, beliau sendiri akan terbang ke China bagi menemui pembekal dan adakalanya beliau terpaksa berulang-alik berkali-kali ke negara tersebut bagi mendapatkan produk yang terbaik daripada segi harga dan kualiti untuk dibawa pulang ke tanah air.

Selain AIGM di Petaling Jaya, Al-Ikhlas Gadget juga mempunyai cawangan di Kota Tinggi, Bandar Baru Uda, Adda Height, Kota Masai, Batu Pahat, Mutiara Rini dan di Kulai, Johor serta di Klebang, Melaka.

“Setakat ini saya dah mengambil alih dua buah syarikat dan mempunyai gudang gajet kami sendiri,” katanya yang baru berusia 31 tahun.

Kegigihan Farouk membuatkan beliau dipilih sebagai penerima Anugerah Belia Johor & Khas Menteri Besar pada tahun lalu.

Apa yang saya cukup salute pada beliau, orangnya cukup merendah diri di sebalik pencapaian luar biasanya dalam perniagaan.

Tutur katanya cukup bersopan, lemah lembut tetapi firm bila ditanya mengenai perancangan dan perkara yang berkaitan dengan bisnes.

Saya hanya beredar bila malam semakin lewat. Apa yang pasti pengunjung ke AIGM tidak putus-putus seolah-olah memberi petanda yang keyakinan Farouk dan timnya untuk mencapai sales lebih RM50 juta seperti yang direncanakan, semakin hampir untuk menjadi nyata.

Dia sempat membawa saya melawat secara personally ke dalam AIGM sebaik sahaja premis itu ditutup.

Ketika itu saya sempat mengusik Farouk: “Sebagai anak Johor, Tunku TMJ mesti bangga kalau beliau tahu ada anak muda yang berjaya macam kamu!”

“Agak-agak kalau Tunku tahu, Tunku nak datang ke mall saya tak bang?,” tanya Farouk.

Saya hanya tersenyum.

Syabas Farouk, syabas Al-Ikhlas Gadget, syabas anak muda.

LUAR BIASA!

Al-Ikhlas Gadget Mall

BACA: Tak Perlu Letak ‘Harga Tel Aviv’, Pemuda Kelantan Ini Buktikan Juadahnya Juga Setaraf Cef Timur Tengah

Sumber & kredit foto: Facebook Syahril A. Kadir