Pemandu Mabuk Di Jepun

‘Mereka Sangat Pentingkan Imej’ – Netizen Kongsi Ketegasan Jepun ‘Ajar’ Pemandu Mabuk

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Ketegasan Jepun ‘Ajar’ Pemandu Mabuk

Walaupun acapkali kita mendengar berita tentang kemalangan jalan raya akibat pemandu mabuk, namun sehingga hari ini undang-undang yang dilaksana negara masih tidak gentarkan golongan ini.

Akhir-akhir ini, orang ramai terkesan dan kecewa apabila melihat nyawa melayang disebabkan kecuaian pemandu yang mementingkan diri sendiri memandu dalam keadaan mabuk.

Susulan itu, netizen di laman sosial melancarkan kempen tanda pagar #PemanduMabukMembunuh hingga trending teratas di Twitter semalam.

Meskipun kerajaan seringkali memberitahu akan membawa usul cadangan untuk memperketatkan lagi undang-undang berkaitan pemandu mabuk di sini, ia masih tidak memberi jalan penyelesaian.

Seorang pengguna Twitter, Dr Fitri Yusof berkongsi bagaimana kerajaan Jepun ‘mengajar’ pemandu mabuk sama ada menyebabkan kemalangan ataupun tidak. Katanya, Jepun dan arak sangat sinonim yang mana hampir semua pesta pasti disekalikan dengan arak, tidak kiralah arak tradisional (sake) atau atau arak moden (beer).

Mengambil contoh bagaimana cara kerajaan Jepun ‘melayan’ pemandu mabuk, Dr Fitri Yusof menjelaskan kesalahan berkenaan diletakkan di bawah dua kategori.

“Memandu di bawah pengaruh alkohol atau ‘driving under influence’ (DUI), jika pemeriksaan alkohol menunjukkan 0.15 miligram (mg) bagi seliter nafas, mereka boleh dikenakan penjara tiga tahun dan denda 500,000 Yen (RM20,000).

“Memandu ketika mabuk pula, pemandu boleh dipenjara lima tahun dan denda 1 juta Yen (RM40,000).

“Jika memandu ketika DUI dan DWI yang mengakibatkan kemalangan lebih keras. Jika akibatkan kecederaan penjara 15 tahun dan kematian pula 20 tahun,” ciapnya dalam Twitter.

Berbanding di Malaysia, pemandu yang memandu dibawah pengaruh alkohol atau dadah yang melebihi had yang ditetapkan sebanyak 80 mg/100 ml, cuma di penjara minimum tiga tahun dan maksimum pula 10 tahun. Denda pula sehingga RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Pemandu Mabuk Di Jepun

Manakala seorang lagi pengguna Twitter, Ridzwan Mahazan mengatakan masyarakat Jepun sangat mementingka imej. Justeru, jika seseorang yang meminum arak ‘kantoi’ membawa kereta, ia tetap akan menjadi kes polis walaupun mabuknya tidak terlampau teruk.

“Dan bila jadi kes polis, akan beri kesan buruk dekat imej syarikat.”

Setiap kali perlu menghadiri majlis keraian atau jamuan makan, mereka akan suruh isteri atau keluarga hantar atau menaiki pengangkutan awam. Ada juga yang akan tidur di hotel berdekatan.

Di sana, kaedah pelaksanaan dan pencegahan kesalahan pemandu mabuk bukan sahaja dilakukan kerajaan semata-mata. Ia turut mendapat kerjasama daripada pengusaha-pengusaha kedai dan restoran yang menyediakan hidangan minuman keras kepada pelanggan mereka.

Harapnya, kerajaan Malaysia bolehlah mengambil pendekatan seperti yang dilaksanakan Jepun terhadap isu ini memandangkan pemimpin kita sering mengambil contoh dasar pandang ke Timur.