Mendobi Di Masjid Wilayah Persekutuan

Mendobi Sambil Beriktikaf, Netizen Puji Usaha JAWI Sediakan Dobi Di Masjid

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Perkhidmatan dobi di Masjid Wilayah Persekutuan.

Institusi masjid adalah antara institusi yang penting dalam membangunkan masyarakat madani.

Peranan masjid termasuklah sebagai agen untuk menyatukan masyarakat dan membantu menyelesaikan urusan mereka bukan saja terhad kepada ibadah khusus semata-mata, namun juga pelbagai aspek yang lain seperti ekonomi dan sosial.

Impaknya masjid yang benar-benar berfungsi akan mewujudkan pelbagai faedah dan manfaat kepada masyarakat di sekitarnya seperti dalam aspek pembentukan kerohanian, keilmuan, ekonomi dan juga sebagai pusat rujukan dan khidmat kepada masyarakat.

Selaras dengan perkembangan teknologi terkini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr. Zulkifli Al Bakri mengumumkan berita baik buat semua masyarakat mengenai inisiatif Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dalam menyediakan perkhidmatan dobi di Masjid Wilayah Persekutuan.

Menurut Dr Zulkifli, kewujudan perkhidmatan dobi di Masjid Wilayah Persekutuan menarik orang ramai hadir ke masjid. Inisiatif Dobi An Nazhif itu dibangun dengan kerjasama syarikat, CLE Coin Sdn Bhd (CLE Coin) dalam usaha memperkasa peranan dan potensi masjid.

Di samping itu, turut dilancarkan aplikasi Nak Dobi iaitu pengguna boleh mendapatkan servis dobi terus ke rumah bersesuaian dengan situasi semasa serta bagi industri di Malaysia memilih keusahawanan digital sebagai platform perniagaan dalam norma baharu.

Mendobi Di Masjid Wilayah Persekutuan
Sumber: FB

Inisiatif dari JAWI ini disambut baik dalam kalangan netizen yang turut teruja untuk mencuba perkhidmatan dobi yang disediakan di masjid berkenaan.

“Terbaikk secara tak langsung mendekatkan umat dengan masjid.”

“Diharap inisiatif ini akan merancakkan lagi peranan institusi masjid, sebagai tempat bukan sahaja untuk solat tapi untuk bermuamalat dan sebagainya. Diharap masjid-masjid lain akan turut ikut inisiatif ini.”

“AJK masjid lain mungkin boleh buat idea sama atau idea lain untuk jadikan masjid sebagai community center.”

“Alhamdulillah, idea bernas. Dalam tempoh mendobi tu boleh juga iktikaf/ buat amalan, tidaklah sia-sia main telefon. InshaAllah nanti saya datang.”

“Alhamdulillah satu bentuk keusahawanan sosial institusi masjid seiring dengan objektif pengimarahan masjid”

https://www.facebook.com/drzulkiflialbakri/posts/3602916813105428?__xts__%5B0%5D=68.ARDBAz79xzKRmGPWUNe6IQglV9hwY4QXzFnhpkQY_dMFv6p7uGw2ChcUE6zdySJmYXdJc4WnB5Aox8a94OZLv1f4kU8jWQr0s_Vt1Ob-kwHKwItOmE1TldGXrm6yGv_HcpIeT3GDP3tOjaw-l68seAdhMo6TxDlos_Fg2rHejK5Tz6cY9XFx4JOcuaxihngxV2QV2bHqvcUUm_yQTjc74kAjdx67D8z2yeBkR9QrxF7bki416XLGEbclNQAXGt5K1LXfzBJlGPTFXLWFO8NkxDeog6Dn6iMy_tHkkjJWVpczoHbzgZUINR01T2wmvgCzbgEcJJRtd_kvUrewITOOI71wIQ&__tn__=-R

BACA: Masjid Ini Tawar WiFi Percuma Dengan Syarat Hadir Solat Jemaah