Marjerin Mentega

Marjerin vs Mentega: Mana Sebenarnya Yang Lebih Baik Untuk Kesihatan?

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Sejak sekian lama, kemusykilan dan pertikaian di antara marjerin dan mentega masih lagi sering berlaku.

Yang mana satu diperbuat dari minyak sayuran dan yang mana satu diperbuat dari susu lembu? Mana pula yang mempunyai lebih lemak tepu serta mengandungi lebih nutrisi dan yang mana pula dikatakan lebih menyihatkan?

Marjerin atau mentega?

Seorang pakar dalam bidang ini, Dr Che Puteh Osman membuat perkongsian berikut di Facebooknya bagi memberi sedikit penjelasan kepada orang ramai mengenai persoalan-persoalan tersebut.

Mari kita sama-sama ikuti perkongsian ilmu yang sangat bermanfaat ini.

Marjerin Mentega

Benarkah marjerin tidak menyihatkan berbanding mentega (butter)?

Topik ini dekat dengan saya. Sebagai seorang yang terlatih dalam kimia industri, saya terdedah banyak dengan proses makanan dari minyak sawit.

Mari kita lihat bagaimana marjerin dihasilkan.

Marjerin dihasilkan dari minyak sayuran. Antaranya minyak zaitun, minyak jagung dan minyak sawit.

Minyak sayuran mengandungi asid lemak yang baik untuk kesihatan. Namun begitu, untuk menjadi sapuan, minyak ini akan melalui proses yang dinamakan interesterification.

Ia melibatkan pertukaran sesetengah rantaian antara beberapa jenis asid lemak bagi mengubahsuai sifat fizikal minyak sayuran tanpa penghasilan asid lemak trans.

Dahulu proses menghasilkan marjerin menggunakan teknik hydrogenation, di mana hidrogen ditambah pada ikatan berganda untuk menjadikan ia ikatan tunggal.

Proses ini menghasilkan asid lemak trans. Asid lemak trans ini yang dikatakan menyebabkan masalah kesihatan. Namun, ia masih lagi kontroversi sampai hari ini.

Apabila ikatan karbon menjadi tunggal, bentuk fizikal minyak sayuran menjadi separa pepejal. Kekerasan bergantung kepada berapa banyak ikatan berganda yang ditukar kepada ikatan tunggal.

Masih ada lagi asid lemak yang mempunyai ikatan berganda dalam marjerin. Sebab itu ia masih boleh jadi sapuan lembut. Kalau semua asid lemak tidak tepu ini menjadi asid lemak tepu, keras kejunglah marjerin ini.

Tetapi dengan teknik interesterification, asid lemak trans tidak terhasil.

Bagaimana mentega dihasilkan?

Mentega dihasilkan dari krim susu lembu. Jadi, ia lebih banyak lemak tepu berbanding marjerin. Mentega ada nutrisi yang tiada dalam marjerin.

Namun, hari ini banyak mentega yang dicampur dengan minyak sayuran yang dihasilkan dengan cara sama seperti marjerin. Ini bertujuan meningkatkan kualiti sapuan (spreadibility) mentega.

Jika anda mencari mentega yang benar-benar hanya krim susu lembu, baca pada paket untuk pastikan.

Adakah mengambil marjerin menyebabkan serangan jantung berbanding mentega?

Sebenarnya jika anda benar-benda mengelakkan makanan berkolesterol dan berkalori tinggi, anda kena elakkan kedua-duanya.

Walaupun mentega tiada asid lemak trans, dia ada asid lemak tepu dan kolesterol. Walaupun majerin tiada asid lemak tepu dan kolesterol, dia tetap ada jumlah kalori dan jumlah lemak yang hampir sama dengan mentega. Ada marjerin yang diperkaya dengan vitamin dan mineral lain.

Tetapi jika anda hendak makan, ambillah dengan kuantiti yang kecil seperti yang digariskan dalam garis panduan makanan.

Jika anda ada pertanyaan tentang diet, tanyalah dengan dietitian, jangan tanya saintis dalam bidang bukan nutrisi atau diet klinikal macam saya.

Sekian.

BACA: Jangan Ambil Garam Berlebihan! Hanya Kurang Dari 1 Sudu Teh Sahaja Diperlukan Setiap Hari

Sumber: Che Puteh Osman