‘Malaysia’ Jadi Salah Satu Nama Kegemaran Untuk Bayi Perempuan Di AS 2

‘Malaysia’ Jadi Salah Satu Nama Kegemaran Untuk Bayi Perempuan Di Amerika Syarikat

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

‘Malaysia’ Jadi Salah Satu Nama Kegemaran Untuk Bayi Perempuan Di Amerika Syarikat

Sejak daripada minggu lalu, perkataan ‘Malaysia King’ beberapa kali menjadi trending di media sosial.

BACA: Mahu Berbeza Daripada Orang Lain, Wanita Ini Namakan Anaknya Dengan Lebih 1,000 Huruf

Untuk yang tidak tahu, Malaysia King yang trending tersebut langsung tiada kena mengena dengan Malaysia sebaliknya merupakan salah seorang daripada tiga orang wanita yang telah melakukan kekacauan dan keganasan terhadap seorang pemandu Uber di Amerika Syarikat.

‘Malaysia’ Jadi Salah Satu Nama Kegemaran Untuk Bayi Perempuan Di AS 2
Sumber: UMade Malaysia

Menjadi salah sebuah negara yang semakin melonjak naik di mata dunia, tahukah anda di Amerika Syarikat, nama ‘Malaysia’ merupakan salah satu nama yang menjadi kegemaran rakyat di sana untuk diberikan pada anak/bayi perempuan?

Bahagian Pendaftaran Keselamatan Sosial Amerika Syarikat mendedahkan pada tahun 2019 lebih 543 orang bayi perempuan dinamakan sebagai ‘Malaysia’.

‘Malaysia’ Jadi Salah Satu Nama Kegemaran Untuk Bayi Perempuan Di AS 1

2014 merupakan tahun paling ramai rakyat Amerika Syarikat menamakan anak mereka sebagai Malaysia sehingga menyebabkan nama ‘Malaysia’ terletak di kedudukan nama ke-397 paling popular.

Sebelum ini, pada tahun 2018 nama Muhammad juga popular didaftarkan namun nama itu tidak menduduki tempat pertama dalam senarai rasmi kerana mempunyai pelbagai ejaan.

Sementara Archie di tempat ke-18, susulan kelahiran anak pasangan diraja, Putera Harry dan Meghan Markle pada Mei lalu.

Bagi nama klasik 1980-an seperti Emma dan David semakin mencapai momentum, manakala rancangan realiti seperti Love Island juga melahirkan generasi baru nama bayi.

Di sebalik kemunculan semula tidak dijangka nama 1980-an, nama Olivia kekal menjadi pilihan ramai dan Sophia mengikuti rapat di tangga kedua.

Pasti anda tidak menyangka bahawa nama Muhammad merupakan nama yang paling popular untuk kanak-kanak di negara seperti Britain. Bagaimana tidak, nama yang masuk dalam daftar teratas bukanlah ke arah kebaratan, tetapi nama seorang utusan Allah.

Ia berdasarkan laman web keibubapaan Britain, Baby Centre yang mana nama Muhammad mengekalkan kedudukannya di tempat pertama, diikuti Noah di tempat kedua dan George di tempat ketiga untuk tahun 2019.