Mahkamah EU Pekerja Berhijab

Majikan Boleh Pecat Pekerja Berhijab – Mahkamah EU

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Mahkamah tertinggi Kesatuan Eropah (EU) memutuskan bahawa majikan boleh melarang pemakaian simbol kepercayaan agama atau politik yang kelihatan, seperti hijab/ tudung.

“Ia bagi menunjukkan imej neutral atau mengelakkan perselisihan sosial dengan pelanggan.

“Namun, justifikasi itu harus sesuai dengan keperluan sebenar daripada pihak majikan serta mendamaikan hak dan kepentingan terhadap isu.

“Mahkamah kebangsaan dapat mempertimbangkan konteks khusus daripada Negara Anggota dan khususnya peruntukan nasional yang lebih baik mengenai perlindungan kebebasan beragama,” kata mahkamah.

Mahkamah mengeluarkan pandangan itu selepas dua wanita Jerman digantung kerja setelah mereka mula memakai hijab.

Mahkamah EU Pekerja Berhijab

Kedua-dua wanita itu – penjaga keperluan khas di pusat jagaan kanak-kanak di Hamburg yang dikendalikan oleh sebuah badan amal dan juruwang di rantai farmasi Mueller – tidak memakai tudung ketika mereka mula bekerja.

Bagaimanapun, kedua-dua mereka memutuskan untuk melakukannya bertahun-tahun kemudian selepas bercuti.

Biarpun begitu, mereka diberitahu oleh majikan masing-masing bahawa tindakan itu tidak dibenarkan dan pada titik yang berbeza sama ada digantung, diberitahu untuk datang bekerja tanpa hijab atau melakukan pekerjaan lain, menurut dokumen mahkamah.

Menurut jurucakap Jaringan Muslim EU, keputusan itu bukan sahaja tamparan kepada wanita Islam dinamik yang bekerja, sebaliknya menunjukkan trend Eropah dalam mengekang ekspresi kepercayaan keagamaan dan rohani mereka.

Sementara itu seorang peguam kanan Rangkaian Anti-Rasisme Eropah, Julie Pascoet berkata, keputusan Mahkamah EU dilihat terus gagal melindungi wanita Islam daripada diskriminasi.

Lebih daripada lima juta umat Islam tinggal di Jerman, menjadikan mereka kumpulan minoriti agama terbesar di sana.

Larangan berhijab untuk wanita di tempat kerja telah menjadi isu hangat di Jerman selama bertahun-tahun, terutama dalam golongan calon guru di sekolah dan hakim pelatih.

BACA: Kanak-Kanak Lelaki Ini Menangis Saat Ibunya Diminta Untuk Tanggalkan Tudung Di Parlimen Perancis

Sumber: AlJazeera