Abominable Peta China

LPF Benarkan Tayang ‘Abominable’, Tapi Perlu Buang Babak Kontroversi Peta China

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Filem animasi ‘Abominable’ yang bakal ditayangkan di pawagam Malayia pada 7 November ini mengalami sedikit kontroversi apabila Lembaga Penapisan Filem (LPF) telah mengarahkan adegan menggambarkan ‘garis sembilan’ di peta dikeluarkan dari filem animasi itu.

Babak itu memaparkan kawasan yang dipertikaikan di Laut China Selatan. China sejak sekian lama, membuat tuntutan di Laut China Selatan berdasarkan ‘garis sembilan’ yang tidak diiktiraf ASEAN termasuk Hanoi.

Abominable Peta China
Sumber: Shanghaiist

Garisan berbentuk U digunakan pada peta Cina untuk menggambarkan pemilikan wilayah di Laut China Selatan dituntut, yang kaya dengan sumber. Kawasan itu turut dituntut oleh negara lain termasuk Malaysia.

Paparan peta itu turut mencetuskan kemarahan beberapa negara Asean yang mengemukakan tuntutan ke atas perairan rantau ini.

Abominable Peta China
Sumber: BBC

Negara Asia Tenggara lain seperti Vietnam telah mengharamkan filem itu dari pawagam Isnin lalu, sementara menteri luar Filipina telah menyeru tempat kejadian menunjukkan peta China dipotong dan filem itu diboikot.

Manakala di Malaysia, LPF memberi kebenaran untuk filem itu ditayangkan di pawagam tetapi perlu membuang babak menggambarkan peta wilayah China.

Filem yang turut dikenali sebagai ‘Everest: The Little Snowman’ mengisahkan tentang seorang remaja China yang membantu makhluk mitos dikenali sebagai Yeti untuk kembali ke kampung halamannya di Gunung Everest.

Abominable adalah filem hasil kerjasama antara DreamWorks dan Pearl Studio, China. Setakat ini, kedua-dua syarikat berkenaan enggan mengulas lanjut isu itu ketika cuba dihubungi media.

Sumber: FMT