Logik Kucing Ketahui Sebab Mengapa Mangkuk Ada Sedikit Makanan Sering Dianggap Kosong 1

Logik Kucing: Mangkuk Berisi Sedikit Makanan Adalah Kosong, Ini Sebabnya

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Kebanyakan daripada pemilik kucing pasti arif benar dengan beberapa tabiat kucing mereka yang kadangkala tidak masuk akal. Antara logik kucing yang tak dapat diterima oleh pemilik kucing adalah mangkuk yang berisi makanan seringkali dianggap kosong tanpa makanan.

BACA: Sering Terima Aduan Orang Ramai, Firma Guaman Ini Lantik Kucing Liar Jadi Pekerja

Ketahui sebab mengapa ini berlaku.

1. Jarak penglihatan

Tahukah anda, meskipun kucing tergolong dalam kumpulan pemburu, kucing sebenarnya mempunyai jarak penglihatan yang terhad, terutamanya dalam jarak di hadapan hidung mereka.

Disebabkan mempunyai titik buta di bawah hidung dan dagu, kucing tidak dapat melihat makanan yang masih ada di kawasan tepi mangkuk.

2. Misai yang sensitif

Misai merupakan salah satu bahagian yang penting kepada kucing kerana berperanan sebagai sensor yang membantu deria serta sistem navigasi persekitaran kucing.

Tekanan yang dirasa melalui misai akibat tersentuh sisi mangkuk menyebabkan ada sesetengah kucing yang hanya akan makan makanan dari bahagian tengah mangkuk tanpa menyentuh misai pada mangkuk.

3. Mahu makanan yang baharu

Dengan hanya menggunakan deria bau, kucing dapat mengesan sama ada makanan yang diberikan masih segar atau pun sudah lama. Disebabkan itu jugalah ada kucing yang masih tetap mengiau meminta makanan meskipun masih ada baki di dalam mangkuk mereka.

Apa yang boleh dilakukan bagi mengatasi logik kucing ini?

  1. Sediakan makanan dalam bekas berpemukaan lebar dan rata.
  2. Kurangkan kuantiti makanan daripada kebiasaan.
Logik Kucing Ketahui Sebab Mengapa Mangkuk Ada Sedikit Makanan Sering Dianggap Kosong
Sumber: Awesome Inventions

Sumber: The Mamamiow, Vetdepot