linkedin

LinkedIn, Platform Media Sosial Yang Underrated Tapi Power!

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Antara media sosial yang kurang diketengahkan namun banyak manfaatnya adalah LinkedIn. LinkedIn mempunyai fungsi yang lebih kurang sama seperti Facebook mahupun Twitter, cuma di sini lebih banyak ditempatkan golongan professional untuk berhubung sesama mereka.

Seorang pengguna Facebook bernama Mohamad Khaled Nordin telah berkongsi akan peranan LinkedIn yang sangat hebat. Mari kita ikuti cerita beliau.

LinkedIn ni powerful.

Saya nampak post kawan saya ni. Dulu senior waktu belajar dekat Fakulti Kejuruteraan Awam, UiTM Shah Alam.

Dia ditamatkan kontrak disebabkan masalah yang dihadapi oleh syarikatnya. Banyak orang kehilangan banyak perkara dalam hidup pada tahun 2021 ni. Tak ketinggalan juga diri saya.

Dia post dia dibuang kerja di LinkedIn. Antara media sosial yang saya suka buka adalah LinkedIn. Pagi-pagi dah buka dan nampak kawan saya ni post dia ditamatkan kontrak.

Waktu itu, post dia tak ada orang like walaupun dah sejam dia post. Jadi saya orang pertama yang like post dia.

linkedin

Tapi, tak sangka lepas habis kerja saya buka LinkedIn saya semula dan reach post dia dah banyak. Dah beratus like dan ada juga yang komen untuk dia hantarkan resume/CV dia kepada email syarikat yang sedang mencari pekerja.

Saya suka post content-content terutamanya berkenaan dengan facade engineering/civil engineering. Saya dah mula kumpul pool followers yang agak besar. Walaupun tak cecah 5 angka lagi. Dan saya pun dah diiktiraf sebagai ‘content creator’ di LinkedIn.

Tapi, algorithm LinkedIn ni sangat powerful. Kalau influencer LinkedIn like sesuatu post. Dia akan attract pool followers daripada influencer LinkedIn tersebut walaupun 2nd dan 3rd degree connections.

Alhamdulilah, tak sampai 12 jam. Dia bagitahu sudah beberapa syarikat yang sudah tawarkan beliau pekerjaan.

Hanya satu like. Seseorang boleh dapat pekerjaan selepas tiada pekerjaan. Sangat-sangat powerful LinkedIn ni.

Kalau ada sesiapa yang nak connect dengan saya di LinkedIn. Boleh connect pada link ini.

BACA: Dilema Pilih Bidang Pengajian? Ini Senarai Pekerjaan ‘Hot Demand’ Pada Masa Kini

Sumber: Mohamad Khaled Nordin