Orang Asli Kongsi Mimpi Bertemu Individu Jubah Putih Sebelum Lafaz Syahadah

Lelaki Orang Asli Ini Kongsi Mimpi Jumpa Individu Jubah Putih Sebelum Lafaz Syahadah

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Lelaki Orang Asli kongsi mimpi bertemu individu jubah putih sebelum lafaz syahadah.

Hidayah milik Allah. Sesiapa yang DIA kehendaki untuk diberikan hidayah dan petunjuk, nescaya akan dilapangkan dadanya untuk menerima Islam.

BACA: Kerap Mimpi Sebagai Penceramah Agama, Pemuda Cina Ini Nekad Peluk Islam

Seorang lelaki antara 60 Orang Asli yang memeluk Islam semalam dalam Majlis Syahadah dan Meraikan Pengislaman Masyarakat Orang Asli di Rancangan Pengumpulan Semula, Kampung Orang Asli Sri Makmur, Ulu Kinta.

Menurut Harian Metro, beliau yang dikenali sebagai Apa Bengal, 71 tahun berkongsikan mimpi yang pernah beliau alami sebelum melafazkan syahadah selepas 10 tahun mengkaji mengenai Islam.

Dalam mimpi tersebut, seorang berjubah putih datang menemuinya dan memberitahu agar memilih agama Islam sebagai jalan terbaik dalam hidup.

Sejak dari itu, beliau terbuka hati untuk meminati agama Islam tanpa ada paksaan daripada sesiapa pun. Layanan orang Islam yang bagus menyebabkan beliau semakin berminat dan terbuka hati untuk memeluk agama Islam.

Orang Asli Kongsi Mimpi Bertemu Individu Jubah Putih Sebelum Lafaz Syahadah 1
Sumber: Astro Awani

Beliau yang berketurunan Senai memberitahu tidak pernah menganut sebarang agama sebelum ini kerap mengikuti program-program agama Islam yang diadakan di kawasan penempatannya.

Malah Apa sebelum ini sudah belajar untuk berpuasa dan setiap tahun sekurang-kurangnya 15 hari mampu beliau laksanakan. Berazam untuk melakukan lebih baik selepas memeluk Islam, empat dari 15 orang anaknya dikatakan sudah pun lama memeluk Islam.

Beliau melafazkan syahadah dengan pimpinan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.