Lelaki Ini Pacak Batu Nisan Atas Jalan Berlubang Sebagai Amaran Maut Menanti

Sumber: Brotherhood Shah Alam

Berang kerana tiada respon diambil pihak berkenaan selepas aduan dibuat, team Brotherhood Shah Alam telah memacakkan satu batu nisan di atas lubang jalan sebagai amaran kepada pengguna jalan raya mengenai bahaya yang ada.

BACA: Kongsi Jualan Air Tumpah, Ahli Group ‘Suami Masak Apa Hari Ini’ Tunjuk Semangat Brotherhood

Gambar lubang jalan yang dipacakkan batu nisan yang dimuat turun pada tengah malam semalam menjadi tular di media sosial selepas dikongsi lebih 1,600 kali dengan 2,500 reaksi itu kemudiannya membawa hasil apabila pihak berkenaan dikhabarkan sudah turun padang menurap tidak sampai 12 jam kejadian tersebut dilaporkan.

LUBANG BATU NISAN BHPI29

Penangan batu nisan banyak orang yang berpikir seperti pembaris, kalau gitu baik pikir secara sesikuL terus. apa2 pun TAHNIAH kepada team BROTHERHOOD PULAU INDAH 29 telah berjaya membuat pihak atasan turun palam dalam masa bawah 12jam tapi syg hasil macam taik lembu. tapi aku heran kenapa aduan awam pihak atasan mengambil masa berminggu2, berbulan2? PAHAM DAN HADAM.Lagi sekali aku nak ingatkan BROTHERHOOD bukan sukarelawa, bukan kerja amal dan bukan kerja kebajikan, BROTERHOOD ini adalah outlaw tiada peraturan. Semua kitaorang hentam jika melibatkan nyawa pengguna jalan raya.FOFB#BROTHERHOODPULAUINDAH29#BROTHERHOODSHAHALAM#BROTHERHOODMALAYSIA

Posted by Brotherhood SHAH ALAM on Sunday, June 14, 2020

Dipercayai ditujukan kepada pihak Majlis Perbandaran Klang (MPK), kumpulan Ikatan Silaturrahim Brotherhood sebenarnya merupakan kumpulan aktivis yang terkenal dengan kerja menurap lubang jalan menggunakan dana mereka sendiri.

Dengo jadi kat pulau indahMalajah mastika on de weiDia punye mujik bekgron tu yg ngeriTeringat bunyik dari bilik jusoh pelir tiap malam jemaatLokasi:Persiaran Pelabuhan Barat, Bandar Armada Putera, Pulau Indah.Seliaan MPKLANG

Posted by LANDO Zawawi – Brotherhood Malaysia on Sunday, June 14, 2020

Mempunyai misi menyelamatkan lebih ramai pengguna jalan raya daripada terlibat kemalangan disebabkan keadaan jalan raya yang tidak sesuai, pertubuhan Brotherhood ini diasaskan oleh pelakon, Azlan Sani Zawawi atau lebih dikenali sebagai Cip atau Lando Zawawi bagi memberikan tekanan kepada pihak kerajaan supaya lebih prihatin dan pantas mengambil tindakan bagi perkara-perkara yang melibatkan nyawa.

Batu Nisan Dipacak Atas Lubang Jalan Sebagai Amaran Maut Menanti 2
Sumber: Murai MY

Permukaan jalan raya merupakan elemen penting yang berhubung dengan tayar kenderaan. Sekiranya permukaan jalan raya tidak rata, ianya boleh menyebabkan enderaan hilang kawalan dan terbabas.

Menurut seorang pensyarah Fakulti Kejuruteraan Awam, Universiti Teknologi Malaysia, Mohamed Khatif Tawaf, permukaan jalan raya berlubang sangat berbahaya kepada pengguna jalan raya terutamanya pada kenderaan ringan seperti motosikal yang lebih mudah hilang kestabilan.