5 Aplikasi Dibangunkan JAKIM

Lebih Selamat Dan Mudahkan Urusan Kita, Ini 5 Aplikasi Yang Dibangunkan JAKIM

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Ini 5 Aplikasi Yang Dibangunkan JAKIM

Keselamatan menjadi aspek penting bila berbicara mengenai pemilikan peranti mudah alih.

Tidak kira apa jua peranti kegemaran anda, sama ada Android atau Apple, ilmu pengetahuan mengenai keselamatan peranti mudah alih perlu diketahui pengguna agar data peribadi kita tidak terlepas kepada pihak yang tidak bertanggungjawab.

Tidak dinafikan, terlalu banyak aplikasi yang boleh dimuat turun menerusi kedua-dua peranti tersebut sehingga buat kita rambang mata untuk memilih mana yang terbaik.

Ditambah pula satu persatu kes didapati ada beberapa aplikasi popular digunakan pengguna dilaporkan menjual data kepada pihak tertentu, membuatkan kita berasa bimbang untuk terus menggunakannya.

Bagi pengguna Muslim di Malaysia, setiap daripada kita pastilah ada aplikasi untuk kemudahan urusan setiap hari sebagai seorang Muslim di telefon pintar masing-masing.

Untuk berasa lebih selamat, ini lima aplikasi yang anda boleh pertimbangkan untuk muat turun (jika belum ada lagi) yang mana kesemua aplikasi ini dibangunkan sendiri Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

5 Aplikasi Dibangunkan JAKIM

1. MySolat

Aplikasi ini memberi anda akses mudah untuk pelbagai informasi berkaitan dengan ibadah solat.

Antaranya seperti pemberitahuan waktu solat, fungsi zikir digital, kalendar islam dan juga himpunan zikir serta surah-surah pilihan berserta petunjuk tajwid.

Muat turun di Google Play mySolat

2. Smart Quran

Merupakan aplikasi Al-Quran mudah alih pertama yang diluluskan oleh Lembaga Perlesenan dan Kawalan Percetakan Al-Quran di bawah KDN.

Antara fungsi di dalam aplikasi ini, pengguna boleh mencari surah yang ingin dibaca melalui susunan nama surah, juz’ dan boleh menanda halaman yang dibaca.

Turut mengandungi teks terjemahan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris dan boleh memainkan audio bacaan ayat Al-Quran yang dibaca oleh beberapa qari terkenal seperti Sheikh Abdullah Ibn Ali Basfar, Sheikh Ali al-Huzaifi, Sheikh Ibrahim al-Akhdar dan Sheikh Muhammad Ayyub Ibn Muhammad Yusuf.

Muat turun di Google Play atau Apple Store

3. SmartHalalApps

Kadang kala timbul cerita sesebuah premis makanan itu dikatakan menggunakan bahan haram walhal telahpun mempunyai sijil Halal JAKIM.

Sebelum menyebarkan fakta yang tidak pasti, anda sendiri perlu mendapatkan maklumat mengenai produk dan premis memiliki sijil halal Malaysia melalui aplikasi SmartHalalApps.

SmartHalal adalah aplikasi membolehkan pengguna menyemak status produk makanan & minuman, premis makanan, rumah sembelih, bahan habis pakai, kosmetik & produk farmaseutikal dan perkhidmatan logistik yang disahkan halal oleh Persijilan Halal Malaysia.

Muat turun di Google Play atau Apple Store

4. Smart Muslim

Merupakan sebuah aplikasi Pendidikan Islam Sepanjang Hayat menerusi kerjasama JAKIM dan SKMM.

Smart Muslim memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat dan peringkat umur bagi meningkatkan pengetahuan, pemahaman dan penguasaan asas dalam pendidikan Islam.

Kandungan aplikasi ini merangkumi lima tajuk bidang fiqh iaitu bersuci, solat, qurban, zakat dan pengurusan jenazah.

Muat turun di Google Play atau Apple Store

5. Smart Hadith

Dengan tema ‘Hadis Sahih di Hujung Jari’ aplikasi itu turut dibangunkan bagi memartabatkan hadis sebagai rujukan kedua selepas al-Quran.

Smart Hadith dapat membantu golongan sasaran seperti pendakwah, penyelidik, pensyarah dan pelajar serta meningkatkan kepantasan capaian terhadap maklumat yang disediakan.

Muat turun di Google Play atau Play Store