‘Lathi Challenge’ Haram, Bertentangan Akidah Islam – Mufti WP

Lathi Challenge Haram Mufti WP

Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Luqman Abdullah menasihatkan orang ramai khususnya yang beragama Islam supaya berhenti menularkan video dan tidak terlibat di dalam cabaran-cabaran di media sosial yang berbentuk pemujaan dan ritual demi menjaga akidah.

Dr Luqman berkata, hukum seseorang melakukan Lathi Challenge adalah haram dan berdosa kerana ia mempunyai unsur-unsur pemujaan yang dikhuatiri akan menjerumuskan pelakunya ke dalam perbuatan syirik dan kekufuran.

“Setakat maklumat yang kami dapati, Cabaran Lathi ini pada mulanya dipopularkan oleh Jharna Bhagwani di aplikasi TikTok, kemudian ia tular di media sosial dan ramai menyahut cabaran itu.

“Cabaran di mana pelaku akan mengenakan pakaian ala-ala tradisional nusantara (Jawa) dengan menari mengikut alunan lagu, lalu tiba-tiba menukar wajah dan pakaian mereka menyerupai hantu yang mengerikan.

“Lathi diambil daripada bahasa Jawa Kuno yang membawa maksud lidah. Ia menjadi judul sebuah single dinyanyikan Weird Genius yang berduet bersama Sara Fajira,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Irsyad Al-Fatwa Siri ke-521: Hukum melakukan Lathi Challenge yang dimuat naik dalam laman Facebook (FB) rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Menurutnya, di dalam muzik video rasmi itu, terdapat elemen joget dan tarian yang berunsur ritual mistik. Lirik lagunya pula mempunyai bait-bait yang dikatakan mengandungi pemujaan roh dan menyeru makhluk halus.

Lathi Challenge Haram Mufti WP

“Lathi Challenge ini termasuk dalam tasyabbuh yang dilarang di dalam hadith. Oleh itu, hukum seseorang melakukan Lathi Challenge adalah haram dan berdosa,” katanya.

Pihaknya menegaskan tindakan menularkan cabaran seperti itu tidak sepatutnya dilakukan, tambahan pula membabitkan perkara yang bertentangan dengan akidah Islam.

Terdahulu, beberapa pendakwah dan penceramah bebas telah menegur dan meminta agar diberhentikan daripada meneruskan cabaran ini yang dilihat mengancam jati diti seseorang Muslim.

Bagaimanapun, salah seorang daripada mereka dikecam oleh pemilik lagu Lathi dan diminta untuk membuat permohonan maaf di atas tuduhan yang dibuat dan lakukan video Lathi Challenge sebagai salah satu syarat permohonan maaf.

Pendakwah tersebut telah pun membuat permohonan maaf tetapi tidak hadirkan sekali video Lathi Challenge yang diminta pemilik lagu tersebut.

Sumber: Mufti WP