Kenapa Israel Yahudi Nak Al-Aqsa 1

Kenapa Yahudi Mahukan Al-Aqsa?

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Kenapa Yahudi mahukan Al-Aqsa?

Baru 12 jam gencatan senjata diumumkan pada 21 Mei lalu, tentera zionis sudah pun melanggar perjanjian dengan bertindak menyerbu ruang di sekitar Masjid Al-Aqsa dengan melepaskan gas pemedih mata ke arah rakyat Palestin yang baru sahaja selesai menunaikan solat Jumaat.

BACA: Lelaki Ini Status Asalnya Cuma Pendatang, Kemudian Menjadi Penjajah Di Palestin

Dilaporkan, ianya susulan tidak tahan dengan laungan slogan yang dilaungkan jemaah bagi meraikan kemenangan gencatan senjata  antara Hamas dan Israel dengan alasan mahu menyuraikan himpunan jemaah.

Tidak terhenti di situ, ada antara tentera yang naik ke bumbung Masjid Al-Qibli dan mengacukan senapang ke arah orang awam.

Kenapa Yahudi mahukan Al-Aqsa?

Al-Aqsa (Baitulmuqaddis) merupakan tempat ketiga paling suci bagi umat Islam selepas Masjidil Haram (Makkah) dan Masjid al-Nabawi (Madinah).

Kenapa Israel Yahudi Nak Al-Aqsa
Sumber: Wikipedia

Terletak di puncak bukit Kota Tua Jurusalem, Masjid Al-Aqsa merupakan kiblat pertama umat Islam dan namanya diambil bersempena dengan peristiwa Israk dan Mikraj.

Hari ini Kota Lama di Baitulmuqaddis terletak di bawah penguasaan Israel, tetapi masjid kekal di bawah pentadbiran Waqaf Islam Jordan/Palestin yang dipimpin.

Zionis mendakwa kawasan Masjid Al-Aqsa adalah kuil suci Haram as-Syarif (Temple Mount) bagi Orang Yahudi. Temple Mount merupakan mercu tanda bersejarah bagi agama Yahudi.

Menurut kitab mereka, di sinilah dikatakan tempat Nabi Ibrahim hampir mengorbankan anaknya selain daripada di sini jugalah terletaknya Kuil Pertama dan Kuil Kedua tempat nabi-nabi mengajar.

Temple Mount ialah suatu kawasan berbukit sekitar Baitulmaqdis seluas 35 hektar yang merangkumi tembok ratapan dan The Dome of The Rock.

Kenapa Yahudi Mahukan Al-Aqsa 1

Israel secara terang-terangan pernah mengakui ingin menghancurkan Al-Aqsa bagi membangkitkan semula Temple of Solomon (Kuil Sulaiman) yang diakui ahli kaji sejarah bahawa runtuhannya berada di bawah Masjid Al-Aqsa.

Sejak 1967, Israel memulakan penggalian terowong di bawah Al-Aqsa secara haram dengan tujuan mencari artifak yang boleh mengaitkan dakwaan tapak berkenaan adalah tapak rumah ibadat mereka sehingga membuatkan asas binaan Masjid Al-Aqsa rosak.

Kenapa Yahudi Mahukan Al-Aqsa 2

Namun sehingga ke hari ini ahli arkeologi tidak menjumpai sebarang bukti melainkan artifak yang kembali ke zaman Rom Timur, Umayyah dan tentera Salib tapi ianya tetap tidak menghentikan mereka.

Sumber:

  1. Israel semakin mencengkam Masjid al-Aqsa
  2. Mengapa Yahudi menggali di bawah Masjid A-Aqsa?
  3. Why the Al-Aqsa Mosque has often been a site of conflict