Pengusaha Kantin Sekolah

Keluhan Pengusaha Kantin Sekolah: Nasi Lemak Dulunya RM1, Sekarang Terpaksa Dinaikkan RM2

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Kenaikan harga barangan basah sejak kebelakangan ini turut dirasai juga oleh pengusaha kantin sekolah. Bukan itu sahaja, mereka kini dilaporkan turut dihimpit dengan masalah kekurangan pekerja.

Sebelum ini, akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sekolah tidak dibuka dan mereka juga tidak beroperasi. Namun, baru saja hendak menarik nafas lega bagi menampung semula kerugian, timbul pula masalah seperti ini yang perlu dihadapi mereka.

Memetik dari sumber Sinar Harian, bagi meneruskan operasi, kebanyakan pengusaha kantin sekolah kini terpaksa menaikkan harga makanan yang dijual.

Pengusaha Kantin Sekolah

Menurut seorang pengusaha kantin sekolah di Seremban, Mohd Suhaimi Hassan, ramai pekerja kantin pula didapati tidak lagi berminat untuk terus bekerja.

Ini disebabkan situasi sesi persekolahan yang tidak menentu sebelum ini dan mereka juga lebih selesa untuk menerima gaji harian dan bukan secara bulanan yang sudah tentu memburukkan lagi aliran tunai pengusaha kantin sepertinya.

“Jadi mereka fikir bekerja di kantin sekolah ini berisiko dalam keadaan tidak menentu sekarang,” ujar Mohd Suhaimi.

Atas faktor dibebani dengan masalah kenaikan harga barang mentah dan kekurangan pekerja ini, kebanyakan pengusaha kantin sepertinya seolah-olah tersepit untuk meneruskan operasi.

Bukan sahaja barang mentah, malah menurut Mohd Suhaimi, harga bekas makanan juga turut naik menyebabkan pengusaha kantin terpaksa menanggung kenaikan kos tersebut.

Tambahnya, tiada penyelesaian yang mudah, mahu tak mahu, kebanyakan pengusaha kantin sekolah terpaksa menaikkan harga makanan yang dijual.

Mohd Suhaimi yang sudah 8 tahun menjadi pengusaha kantin turut menyatakan rasa kasihan kepada murid-murid sekolah ketika ini kerana terpaksa menaikkan harga makanan.

“Isu ayam mentah pun satu masalah. Pelajar kalau tiada menu ayam, mereka tak mahu makan,” jelasnya kepada Sinar Harian.

Jika sebelum ini nasi lemak biasa yang dijual di kantin sekolah hanya berharga RM1, tetapi sekarang harganya terpaksa dinaikkan ke RM2.

“Kita sangat tersepit. Kalau nak letak harga terlalu mahal, kasihan dengan pelajar. Saya pun ada anak bersekolah, sebab itu saya sangat memahami,” keluhnya lagi.

BACA: Dr Radzi Jidin Arah Siasat Segera Program Rancangan Makanan Tambahan (RMT) Selepas Gambar ‘Panas’ Ini Tular

Sumber: Sinar Harian