Keluarga Jamal Khashoggi Pilih Untuk Maafkan Pembunuh

Keluarga Jamal Khashoggi Pilih Untuk Maafkan Pembunuh

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Keluarga Jamal Khashoggi dalam satu ciapan di Twitter dua hari lalu memberitahu telah memaafkan sesiapa sahaja yang terlibat dalam pembunuhan beliau.

Mengambil barakah malam Ramadan, keluarga Jamal Khashoggi memilih untuk memaafkan dan membuat pendamaian demi merebut pahala besar daripada Allah.

“Di malam yang penuh barakah, di bulan yang penuh keberkatan ini kita mengingati firman Allah: Jika seseorang memaafkan dan membuat pendamaian, pahalanya besar dari Allah.

“Oleh itu kami anak-anak Jamal Khashoggi mengumumkan memberi pengampunan bagi mereka yang membunuh ayah kami, bagi meminta pahala Tuhan Yang Maha Kuasa.”

Jamal Khashoggi, seorang wartawan akhbar The Washington Post yang juga rakyat Amerika Syarikat dibunuh selepas memasuki Konsulat Arab Saudi di Instanbul pada 2 Oktober 2018 oleh ejen kerajaan Arab Saudi.

Beliau yang juga bekas Pengurus Besar dan Ketua Pengarang Al-Arab News Channel dipercayai dibunuh dalam satu pembunuhan dirancang.

Keluarga Jamal Khashoggi Pilih Untuk Maafkan Pembunuh 1
Sumber: Forbes

Pada 31 Oktober, Ketua Pendakwa Raya Istanbul mengeluarkan satu kenyataan bahawa Khashoggi telah dicekik sebaik sahaja beliau memasuki bangunan konsulat, dan badannya dipecah dan dilupuskan.

Walaupun pegawai Saudi terus menyangkal bahawa Keluarga Diraja Saudi terlibat dalam, memerintahkan, atau membenarkan pembunuhan bukti telah dipasang bahawa Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman terlibat.

Pegawai Turki mengeluarkan rakaman audio pembunuhan Khashoggi yang mereka didakwa mengandungi bukti bahawa Khashoggi telah dibunuh atas perintah Mohammed bin Salman.

Sumber: Salah Khashoggi