Penjagaan Rahim 1

Kaum Wanita Kena Ambil Tahu 5 Amalan Utama Penjagaan Rahim Yang Betul

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Setiap wanita dikurniakan dengan rahim sebagai sistem reproduktif. Dengan adanya rahim, wanita dapat menjalani proses mengandung yang mana di rahimlah akan terjadinya pertumbuhan janin dan terbentuk anggota tubuh badan bayi.

Terpanggil untuk memberikan tip penjagaan rahim, Dr. Hamid Arshat, seorang pakar perubatan memberitahu bahawa rahim wanita sering mengalami masalah kesihatan tumbuhan yang menyebabkannya membesar seperti hamil.

1. Mendapatkan nasihat daripada doktor bertauliah

Anda sepatutnya bertemu doktor sekiranya merasakan kelainan pada tubuh badan. Sekiranya terbukti sakit, dapatkan nasihat dan rujuk nasihat daripada doktor sebelum menjalankan kaedah alternatif.

2. Kawal stress secara berkesan

Tanpa secara, stress turut membawa kepada penyakit. Kawal stress anda dengan melakukan aktiviti-aktiviti sihat dan jangan lupa juga untuk dapatkan rehat yang mencukupi.

3. Buat pemeriksaan rahim

Jika anda sering mengalami senggugut yang teruk, kitaran haid tidak teratur dan pendarahan dalam tempoh panjang, dapatkan pemeriksaan awal supaya masalah tersebut dapat dikesan.

Penjagaan Rahim

4. Amalkan pemakanan seimbang

Jaga diet pemakanan anda dengan mengamalkan pemakanan yang sihat. Kurangkan makan makanan segera, makanan diawet, makanan dalam tin dan makanan yang diproses. Makanan tidak seimbang menyebabkan gangguan kepada sistem tubuh badan untuk berfungsi dengan betul.

5. Pantau berat badan

Berat badan yang berlebihan boleh membawa kepada masalah kesihatan yang kronik. Pastikan berta badan anda ideal dengan tinggi anda. Sekiranya berat badan anda sudah melebihi tahap yang sepatutnya, amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat supaya berat badan sentiasa berada dalam kawalan.

Banyak lagi amalan lain yang boleh anda cuba untuk dapatkan rahim yang sihat. Rahim merupakan salah satu anggota badan yang tiada gantinya. Oleh itu, jagalah kurniaan istimewa yang Tuhan hanya berikan kepada kita (kaum wanita) dengan sebaiknya.

Sumber: The Asian Parent

Manga paling lama dalam industri.

ONE PIECE : Manga Paling Laris

dan jangan lupa subscribe Youtube ODISI.