Isa Samad Dilepas Dan Dibebaskan Daripada Pertuduhan Pecah Amanah, Diarah Untuk Bela Diri

Sumber: The Malaysian Reserve

Bekas Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad hari ini dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan pecah amanah namun diarahkan untuk membela diri.

BACA: Penduduk Felda Trauma Terminum ‘Air Mayat’ Dari Tangki

Isa Samad dilepaskan selepas pihak pendakwaan gagal membuktikan wujudnya kes prima facie bagi pertuduhan tersebut .

Keputusan yang dibuat Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohd Nazlan Mohd Ghazali selepas dinilai secara maksimum semua bukti yang dikemukakan kepada beliau di peringkat akhir pendakwaan, penilaian terhadap saksi dan pemeriksaan balas yang dilakukan.

Isa Samad diarah untuk membela diri terhadap sembilan pertuduhan menerima rasuah berjumlah lebih RM3 juta sebagai sogokan di atas persetujuan pembelian Hotel Merdeka Palace pada tahun 2014.

“Pihak pendakwaan berjaya mengemukakan bukti boleh dipercayai bagi setiap elemen penting mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 seperti yang terdapat dalam sembilan pertuduhan.

Justeru, wujud kes prima facie terhadap tertuduh dalam semua sembilan pertuduhan mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM.”

Mohd Nazlan kemudiannya menetapkan tarikh 17, 18 dan 19 Ogos hadapan sebaga tarikh beliau membela diri, peguam Mohd Isa, Datuk Salehuddin Saidin menyatakan anak guamnya memilih untuk memberi keterangan secara bersumpah dari kandang saksi bagi kes rasuah terbabit.

Bekas Pengerusi FELDA, Isa Samad Dilepas Dan Dibebaskan Daripada Pertuduhan Pecah Amanah
Sumber: The Star

Terdahulu pada 14 Disember 2018, Isa Samad mengaku tidak bersalah di atas satu tuduhan pecah amanah dan sembilan pertuduhan menerima rasuah berjumlah lebih RM3 juta bagi meluluskan pembelian sebuah hotel di Kuching.

Beliau dituduh melakukan kesalahan tersebut di Tingkat 50, Menara FELDA, Platinum Park, Persiaran KLCC pada 29 April 2014 yang mana jika disabitkan kesalahan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan boleh membawa kepada hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan dan boleh dikenakan denda.

Isa Samad juga dituduh melakukan semua kesalahan menerima rasuah di Tingkat 49, Menara FELDA, Platinum Park, Persiaran KLCC antara 21 Julai 2014 dan 11 Disember 2015 yang mana jika disabitkan kesalahan mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama yang membawa kepada hukuman penjara maksimum 20 tahun serta denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi.

Kes berkenaan kemudiannya ditutup pada 14 Januari lalu oleh pihak pendakwaan selepas 15 hari perbicaraan.

Sumber: Berita Harian