Ini Sebab Mengapa Budaya Pegang Tangan Antara Lelaki Di Arab 3

Ini Sebab Mengapa Budaya Pegang Tangan Antara Lelaki Dianggap Normal Di Sesetengah Negara

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Jika fenomena berpegangan tangan antara dua orang individu lelaki berlaku di Malaysia, ramai daripada kita akan cepat membuat andaian bahawa mereka adalah pasangan ‘kunyit’. Akan tetapi, mengapa budaya berpegangan tangan malah  berlaga hidung antara kaum lelaki dianggap normal di sesebuah negara sebagai contoh di India, Bangladesh dan Arab? Ini sebab mengapa ianya berlaku.

Seorang jurugambar, Vincent Dolman dalam temu bual bersama media Next Shark mendedahkan perbuatan berpegangan tangan di India adalah sesuatu yang normal dalam menyatakan keeratan hubungan antara keduanya, sama ada sebagai ahli keluarga atau pun rakan baik.

Budaya Pegang Tangan Antara Lelaki Di Arab 1
Sumber: IG The Holding Hands Project

Pernah tersenarai dalam anugerah Prix Pictet Prize 2019 menerusi projek Holding Hands, Vincent memperlihatkan ‘keindahan’ di sebalik perilaku ini melalui seni fotografi.

https://www.instagram.com/p/ByZ-mtjAodK/

Walaupun Barat menolak skinship antara individu lelaki, menurut seorang profesor di Universiti Beirut, Samir Khalaf, berpegangan tangan adalah ekspresi terbaik dalam menggambarkan hubungan antara saudara lelaki dan ianya adalah perbuatan kasih sayang, hormat dan perpaduan paling biasa tanpa konotasi seksual.

BACA: Tradisi ‘Ikat Kaki’ Tanda Kekejaman Amalan Budaya China Pada Kaum Wanita

Di Arab, tidak menyambut salam saudara lelaki boleh diintrepetasikan sebagai tanda jarak atau penghinaan, ini termasuklah dalam berjabat tangan, mencium pipi, malah melagakan hidung.

Budaya Pegang Tangan Antara Lelaki Di Arab 1

Menurut Fuad Ishak Khuri, salah seorang ahli antropologi sosial dalam bukunya The Body in Islamic Culture (2001), perbuatan-perbuatan berkenaan mencerminkan sikap setia, kesamaan status dan persahabatan berpanjangan.

Ini sebab mengapa budaya pegang tangan antara lelaki dianggap normal oleh sesetengah negara

Kebudayaan Arab secara sejarah telah memisahkan lelaki dan wanita menjadikan emosi serta perasaan kasih sayang disalurkan kepada jantina yang sama.

Ini Sebab Mengapa Budaya Pegang Tangan Antara Lelaki Di Arab
Sumber: IG The Holding Hands Project

Bagi memupuk perpaduan serta rasa hormat dalam kalangan rakyat di Malaysia, mungkin kita perlu mengurangkan stigma pada ‘sentuhan mesra’ seperti berpegangan tangan antara jantina sama, kot?

Sumber: Next Shark, NY Times