Apa Yang Perlu Kita Buat Berhadapan Situasi Kemalangan

Ini Apa Yang Sepatutnya Kita Lakukan Jika Berdekatan Dengan Mangsa Kemalangan

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Beberapa hari ini tular mengenai seorang wanita merakam dan menuduh pemandu lori mabuk selepas melanggar beberapa buah kenderaan di lokasi kejadian.

Namun, punca diketahui rupanya pemandu lori terbabit terkena serangan jantung ketika kejadian berlaku dan telah meninggal dunia.

Berikutan insiden yang berlaku, seorang pengguna di Facebook iaitu yang merupakan seorang doktor tampil berkongsi tindakan yang harus dilakukan apabila melihat seseorang menghadapi serangan jantung. Berikut merupakan penjelasan daripada beliau.

Aku ada terlihat satu video viral seorang mangsa memandu lori terbabas dan merempuh beberapa kenderaan lain yang dirakam oleh seorang wanita.

Wanita itu bertanya, “awak mabuk ke? Asal tak nampak apa awak buat?”

Mangsa dalam keadaan separa sedar hanya menoleh wanita yang merakam itu. Kelihatan seperti mangsa menahan kesakitan.

Difahamkan mangsa sebenarnya mengalami serangan jantung (myocardial infarction) yang mengakibatkan lori yang dipandu hilang kawalan lalu merempuh beberapa buah kenderaan lain.

Mangsa dikenali sebagai pakcik Yusri menghembus nafas terakhir di sebuah hospital di Lembah klang.

Innalillah.

Zaman sekarang ni zaman nak viralkan apa saja. Ada saja peristiwa, rakam dan viral dulu. Nak husnuzon tu, kemudian. Buruk perangai sesetengah masyarakat kita.

Yang lebih teruk lagi, perangai buruk sangka. Sangka baik jarang sangat. Sebab hati tu busuk. Semua kita sangka orang lain selain kita tu jahat. Jangan ya.

Apa Yang Perlu Kita Buat Berhadapan Situasi Kemalangan

Apa sepatutnya kita lakukan jika kita berdepan dengan mangsa seperti pakcik dalam situasi ini adalah;

1. Pastikan keadaan mangsa, anda dan persekitaran selamat dari BAHAYA. Jauhi dari api (jika ada kebakaran), tumpahan darah, objek tajam, wayar elektrik, dan sebagainya.

2. Tepuk bahu mangsa untuk mengetahui tindakbalas mangsa dengan berkata, “Hello! Hello! awak ok?

3. Jika mangsa masih sedarkan diri (seperti dalam situasi tersebut) maka hanya menyuruh mangsa bertenang dan jangan bergerak sementara menunggu bantuan tiba.

4. Kemudian jerit minta bantuan orang sekeliling atau kita sendiri buat panggil 999.

Jika keadaan kemalangan dan mangsa tidak sedarkan diri.

1. Pastikan keadaan mangsa, anda dan persekitaran selamat dari BAHAYA. Jauhi dari api (jika ada kebakaran), tumpahan darah, objek tajam, wayar elektrik, dan sebagainya.

2. Tepuk bahu mangsa untuk mengetahui tindakbalas mangsa dengan berkata, “Hello! Hello! awak ok?

3. Jika mangsa tiada tindakbalas atau tidak sedarkan diri, kalian hanya minta bantuan orang sekeliling atau kalian sendiri buat panggil 999.

4. Jika kalian bukan berlatarbelakang perubatan maka jangan buat apa-apa kerana setiap pergerakan mangsa kemalangan yang cedera akan mengakibatkan kecederaan menjadi semakin teruk dan parah.

5. Jika kalian adalah ahli perubatan yang mempunyai pengetahuan TLS (trauma Life Support) dan PHCAS (prehospital care and ambulance service), kalian boleh bantu. Ada tatacara khas untuk mengeluarkan mangsa dari kenderaan.

Jika situasi lain dimana mangsa yang memandu kenderaan tidak sedarkan diri, tidak bernafas dan tiada kecederaan. Kalian boleh lakukan CPR seperti langkah-langkah berikut;

1. BAHAYA: Pastikan keadaan mangsa, anda dan persekitaran selamat Jauhi tumpahan darah, objek tajam, wayar elektrik, dan sebagainya.

2. TINDAK BALAS: Tepuk bahu mangsa. Tanya dengan jelas “Hello! Hello! Anda OK?”

3. JERIT MINTA BANTUAN: Jerit “Tolong! Tolong! Hubungi 999! Dapatkan AED!”

4. PERNAFASAN: Lihat sama ada mangsa bernafas atau tidak (dalam tempoh tidak melebihi 10 saat). Jika tidak, mulakan tekanan dada.

5. Melakukan CPR berkualiti tinggi dengan ciri-ciri berikut:
i. Kadar tekanan 100-120 kali seminit
ii. Kedalaman tekanan 5 cm hingga 6 cm.
iii. Mengurangkan gangguan ketika melakukan tekan dada (<10saat)
iv. Memastikan dada kembali ke asal (full recoil) selepas setiap tekanan dada.

6. DEFIBRILASI: Pasang pad AED pada dada mangsa. Ikut arahan AED.

Tahukah kalian, tindakan awal oleh orang awam dengan memulakan CPR segera di tempat kejadian meningkatkan kebarangkalian mangsa untuk selamat.

80-90% penyebab kematian mengejut adalah disebabkan oleh rentak jantung yang tidak normal. Kebarangkalian untuk hidup berkurang sebanyak 7-10% bagi setiap minit tanpa CPR dan defibrilasi segera.

Jika CPR dan defibrilasi segera dilakukan, kebarangkalian untuk mangsa hidup meningkat sehingga 30-70%.

AED (Automated External Defibrillator) adalah alatan mudah alih berbateri yang dapat menganalisa rentak jantung dan aku menyarankan penggunaan defibrilasi jenis automatik iaitu AED. Mudah digunakan oleh orang awam yang tidak mempunyai latar belakang perubatan.

“… Dan Barang siapa yang memelihara kehidupan (menyelamatkan nyawa) seorang manusia, maka seolah-olah dia telah memelihara kehidupan (menyelamatkan nyawa) seluruh manusia.” (Al-Maidah: 32).

Biar kita jadi masyarakat yang memberi manfaat kepada orang lain, bukan masyarakat pemviral fitnah yang membawa keburukan di alam ini.

Sumber: Ahmad Zakimi Abdullah