Ini 3 Cara Popular Cuci Kuali Berkerak Kembali Kilat Seperti Baru Dibeli

Ini 3 Cara Popular Cuci Kuali Berkerak Kembali Kilat Seperti Baru Dibeli

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Ini 3 Cara Popular Cuci Kuali Berkerak Kembali Kilat Seperti Baru Dibeli

Sebagai seorang suri rumah, tidak lengkap sehari tanpa memasak di dapur walaupun hanyalah memasak masakan yang mudah.

Lama-kelamaan, kuali memasak kita akan menjadi berkerak, hitam dan berkarat. Keadaan ini pastinya amat menyukarkan kita untuk mencuci kuali dengan cara biasa.

Pastinya kita juga akan sakit mata apabila melihat keadaan kuali kesayangan kita itu.

Banyak juga petua atau tip yang dikongsikan untuk menghilangkan kesan itu tapi selalunya tip berkenaan tidak begitu menjadi pada kuali kita.

Di sini kami kongsikan cara berkesan dan paling mudah untuk membersihkan kuali berkerak kembali berkilat yang popular di media sosial.

Mungkin salah satu cara ini akan berkesan pada kuali kesayangan anda.

1. Bersihkan kuali cara Sugu Pavithra

Cara Popular Cuci Kuali Berkerak

Siapa saja tidak kenal dengan YouTuber yang pernah hangat seketika sepanjang musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lepas, Sugu Pavithra?

Selain sering berkongsi resipi masakannya, Pavithra juga terkenal dengan keadaan kuali yang cukup bersih dan berkilat seperti baru dibeli. Ini cara-cara Pavithra mencuci kualinya.

– Pertama sekali, rendam kuali selama 2 jam dengan air panas yang telah dicampurkan dengan perahan 2 biji lemon dan setengah botol baking soda.

– Selepas puas rendam kuali, angkat dan kikis mana-mana bahagian yang sukar ditanggalkan. Gosok dengan berus dawai tanpa air. Kemudian, barulah bilas apabila kerak kuali sudah hilang.

2. Alat bersihkan kotoran degil kuali tak sampai RM2!

Cara Popular Cuci Kuali Berkerak

Bagi yang sering menggunakan pan anti lekat (non-stick pan), pasti perasan bawah pan makin lama makin hitam atau kekuningan disebabkan kesan api.

Hanya menggunakan alat pembersihan yang tidak sampai RM2 ini, sental beberapa kali sahaja terus hilang kesan kotoran itu.

Boleh beli di Shopee di pautan ini.

3. Tak perlu sental, guna kapur makan saja

Cara Popular Cuci Kuali Berkerak

Apa yang anda perlukan ialah kapur makan yang mak-mak selalu guna tu. Sapukan kapur di bahagian belakang periuk berkerak.

Kemudian, rendamkan dalam air rebusan. Lagi lama direbus, lagi mudah kerak tertanggal.

Kerak-kerak degil itu boleh anda kikis menggunakan pisau. Tak perlu sental sekuat hati, kerak-kerak itu sudah mudah untuk ditanggalkan.

Terpulang kepada anda untuk menggunakan cara mana satu paling mudah, yang penting kena rajin untuk kuali sentiasa nampak bersih dan berkilat!

Sumber:

Amy Rosina

Hani Mynis

Kila Aurora