Indonesia

Indonesia HARAMKAN Seks Luar Nikah – Ini Apa Yang Pelancong Asing Perlu Tahu

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Undang-undang jenayah baharu yang akan berkuat kuasa di Indonesia tidak lama lagi telah menimbulkan banyak persoalan dari kalangan pelancong asing dan ekspatriat.

Undang-undang yang mengharamkan seks di luar nikah serta membendung kritikan bebas tersebut juga dilaporkan telah menerima pelbagai respon dan kritikan dari pelbagai pihak.

Ianya dilihat sebagai ‘melanggar’ kehidupan peribadi rakyat malah juga dianggap sebagai percubaan untuk menghalang kritikan terhadap kerajaan.

Di samping itu juga, ia dikatakan berpotensi mengganggu kemasukan pelancong asing serta menjejaskan lagi pemulihan ekonomi di lokasi pelancongan seperti Bali yang baru saja bangkit untuk pulih akibat pandemik.

Tindakan kerajaan Indonesia itu juga dilihat sebagai satu langkah yang ‘mundur’ di sebuah negara demokrasi termasuk menjejaskan lagi iklim pelaburannya.

Berikut merupakan penerangan ringkas mengenai undang-undang baharu tersebut yang disusun dan disediakan oleh wartawan Faida Rahim dari astro AWANI yang mungkin boleh dijadikan sebagai rujukan buat mereka yang ingin merancang percutian di Indonesia:

Apakah peraturan baharu mengenai undang-undang yang menetapkan hubungan seks luar nikah sebagai jenayah?

Sesiapa yang melakukan hubungan seks di luar nikah boleh dipenjara sehingga setahun atau denda.

Sesiapa yang bersekedudukan sebagai suami isteri tanpa ikatan perkahwinan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga enam bulan. Dalam kedua-dua kes, polis boleh mendakwa pelaku zina hanya berdasarkan aduan rasmi yang dibuat oleh ibu bapa, anak atau pasangan mereka.

Adakah kod baharu ini mengharamkan hubungan seks?

Kod itu tidak khusus kepada pekerjaan seks tetapi larangan seks luar nikah akan menjadikan industri pekerjaan seks atau pelacuran adalah tidak sah.

Bagaimana dengan hubungan LGBTQ?

Kod ini secara berkesan akan melarang hubungan LGBTQ. Kerajaan tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis, jadi sebarang aktiviti seksual antara orang yang sama jantina akan dianggap sebagai luar nikah.

Bilakah kanun jenayah baharu berkuat kuasa?

Akan ada tempoh peralihan tiga tahun sehingga undang-undang dikuatkuasakan sepenuhnya, kerana kerajaan perlu merangka peraturan sebelum dilaksana. Kini selepas Parlimen meluluskan rang undang-undang itu, langkah seterusnya ialah Presiden Jokowi menandatangani dan dijangka akan diluluskan.

Setegas mana peraturan akan dikuatkuasakan?

Tidak jelas sama ada pasangan yang melancong ke Indonesia dan menginap di hotel akan diteliti dan dihukum.

Timbalan Menteri Undang-undang dan Hak Asasi Manusia, Edward Omar Sharif Hiariej berkata pihak berkuasa akan bertindak hanya jika ada aduan dan serbuan tidak akan dilakukan.

Kanun jenayah mengiktiraf “living laws” merangkumi undang-undang syariah yang ketat bermaksud kerajaan tempatan di 34 wilayah boleh menggubal undang-undang mereka sendiri berdasarkan kanun jenayah.

Adakah undang-undang akan berkuatkuasa di Bali?

Kanun jenayah terpakai kepada seluruh negara, termasuk Bali tetapi setiap wilayah boleh menguatkuasakan undang-undangnya sendiri berdasarkan kod tersebut.

Undang-undang baharu itu boleh menjadi kontroversi di sana, memandangkan pulau itu bergantung kepada industri pelancongan.

Apakah undang-undang lain yang terdapat dalam kod baharu?

Tindakan mempromosikan pencegahan kehamilan serta menghina agama turut diharamkan, selain mengembalikan larangan menghina Presiden dan Naib Presiden yang sedang memegang jawatan, institusi negara serta ideologi kebangsaan.

Kes menghina Presiden mesti dilaporkan oleh pemimpin itu sendiri dan boleh dihukum penjara hingga tiga tahun jika sabit kesalahan.

Indonesia

BACA: Golongan ‘Kunyit’ Di Singapura Lega, Larangan Hubungan Seks Sejenis Kini DIMANSUHKAN!

Sumber: astro AWANI